Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mato tadić

Ustavni sud: Obaveznim maskama i zabranama kretanja povrijeđena su ljudska prava

U Zetri je danas počelo docjepljivanje građana
08.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Zetri u toku je revakcinacija gradjana koji su prvu dozu primili 22.04. Ispred dvorane su velike guzve, a za danas je planirano cjepljenje 2000 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tadić je kazao kako pravo na zdravlje imaju svi te kako država mora osigurati pravo na zdravlje svim građanima, ali istovremeno mora naći proporcionalnost

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je nekoliko povreda ljudskih prava kada je u pitanju obavezno nošenje zaštitne maske uslijed pandemije koronavirusa, ali i zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina.

Potvrdio je to predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić na konferenciji o harmonizaciji sudske prakse koja se danas i sutra održava u Mostaru, a na kojoj je bilo riječi o zaštiti prava u vrijeme pandemije covida-19.

Tadić je kazao kako pravo na zdravlje imaju svi te kako država mora osigurati pravo na zdravlje svim građanima, ali istovremeno mora naći proporcionalnost.

Također, smatra kako je riječ o veoma osjetljivoj situaciji.

– Donijeli smo nekoliko odluka u kojima smo potvrdili povrede, ali u nekoliko smo također odbili povrede. Jedna od odluka u kojoj smo utvrdili povredu donesena je 16. novembra na sjednici Velikoga vijeća – dodao je Tadić.

Inače, na navedenoj sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH izdvojena je odluka AP 1239/21 u kojoj je Ustavni sud zaključio da miješanje u pravo na „privatni život“, koje je izvršeno osporenim zaključkom Štaba za vanredne situacije Vlade RS, kao uskog segmenta izvršne vlasti, o obveznom nošenju zaštitne maske u zatvorenom prostoru, predstavlja kršenje prava na „privatni život“ kada je u slučaju donošenja i preispitivanja naređene mjere izostalo aktivno sudjelovanje najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti RS.

S druge, pak, strane Ustavni sud je zaključio da je neutemeljen dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporenog zaključka zbog postojanja nesumnjivog javnog interesa za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije i nastupanja negativnih posljedica.