Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavnopravna komisija: Poslanici iz RS-a zbog 1. marta napustili sjednicu

BiH

Komisija-Predstavnickog-Doma-PSBiH1

Prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je sjednica Ustavnopravne komisije ovog doma, piše Patria.

Prijedlog Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017.godinu predlagač dobio je pozitivno mišljenje (usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH).

Poslanička inicijativa Denisa Bećirovića, koja glasi: “Zadužuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine kojim se osigurava potpuna i dosljedna primjena presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” odbijena je na ovoj komisiji.

Članovi komisije najviše su se sporili oko zahtjeva Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Šefik Džaferović je kazao da je ovaj zahtjev neosnovan, a Damir Arnaut, predsjedavajući ove komisije pojasnio je da je ovakav Džaferovićev stav legitiman.

Lazar Prodanović je istakao da se do sada nije govorilo na takav način i da je ovaj zahtjev Ustavnog suda legitiman i da će na kraju sam Sud utvrditi je li ili nije.

Aleksandra Pandurević je kazala da niko ne može davati stav da je ovakav zahtjev neustavan.

– Iza ovog zakona ne stoji jedan konstitutivni narod. Ukoliko se ovdje i dalje bude insistiralo na tome da je ovakav zahtjev neustavan ja ću napustiti sjednicu – istakla je Pandurević.

Arnaut je istakao da će se obaviti konsultacije oko ovoga na narednoj sjednici. Nakon što ga je Džaferović upozorio da se treba izjasiti o tome ko je za, a ko ne o samom zahtjevu, pobunili su se poslanici iz RS-a te kazali da će napustiti sjednicu što su i učinili te nije bilo kvoruma za rad.