BiH

Stigli rezultati glasanja

Usvojen Izvještaj o radu Vlade Federacije, žestoke kritike opozicije

23/06/2020

Nakon elektronskog glasanja uslijedilo je pojedinačno izjašnjavanje, a rezultati su bili 54 glasa za, 29 protiv i 1 suzdržan

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojio Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. godinu.

Za Izvještaj Vlade glasalo je 54 poslanika, protiv je bilo 27, dok je jedan bio suzdržan.

Premijer FBiH Fadil Novalić predstavljajući izvještaj naglasio je da su federalna ministarstva u protekloj godini sačinila 70 zakona od kojih je Vlada usvojena 44, da je od šest uredbi 80 posto završeno, da su sačinjene 23 odluke od kojih je Vlada usvojila 22, kao i 37 pravilnika od kojih je Vlada usvojila 19, dvije strategije od kojih je Vlada usvojila jednu, te je sačinjeno još 14 drugih dokumenata.

– Vlada FBiH je usvojila i socio-ekonomske reforme za period od 2020. do 2022. i trenutno smo u završnoj fazi izrade akcionog plana za implementaciju svih mjera i aktivnosti iz strategije – dodao je Novalić.

Precizirao je da je u 2019. bh. ekonomija zabilježila realni rast od 2,3 posto i nominalni od pet posto te dosegla obim od 23 milijarde KM ili 10.543 KM po glavi stanovnika, što nas svrstava blizu sredine liste srednje razvijenih zemalja.

– Taj rast je reflektiran i rastom prihoda od indirektnih poreza i doprinosa od 2,2 posto, odnosno u 2019. prikupljeno je nešto više od 5,3 milijarde KM – naveo je Novalić.

Istakao je da je broj zaposlenih u 2019. povećan za 10.529 osoba, stopa nezaposlenosti je smanjena sa 19,2 posto na 18,4 posto, dok je prosječna neto plata povećana za 4,8 posto i dostigla 958 KM a prosječna penzija za 4,3 posto.

– Kao posljedica dobrog upravljanja budžetima javni dug FBiH je u 2019. smanjen za 1,6 posto – podcrtao je Novalić.

Šef kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije BiH Osman Ćatić smatra da je izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalne vlade prihvatljiv jer svjedoči o dobrim učincima Vlade.

Tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Ćatić je, najavljujući podršku njegovog zastupničkog kluba ovom izvještaju, novinarima obrazložio da je u protekloj godini, Vlada donijela oko 150 mjera, zakona i obaveznih dokumenata, da je u Federaciji BiH zabilježen rast prihoda od 118 miliona KM, kao i rast prosječne plaće te penzija. Javni dug je smanjen.

– Ono što ovu vladu čini odgovornom, kad pogledate saldo na kraju godine, to je 78 miliona u plusu. Sve nas je to opredijelilo da kao Klub Stranke demokratske akcije danas podržimo Vladin izvještaj – kazao je Ćatić.

Na opaske novinara da u dijelu sjednice Predstavničkog doma, u kojem je Vladin izvještaj zastupnicima podnio premijer Fadil Novalić, nisu učestvovali i ministri, kazao je da se ne slaže s tim da premijer bude ‘gromobran’ svima.

Jedan od zastupnika koji je najavio da izvještaj neće podržati, Damir Mašić, šef zastupničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH, novinarima je takav stav obrazložio riječima da su članovi njegovog zastupničkog kluba nezadovoljni Vladinim radom.

Slušajući premijera i ljude oko njega, ističe Mašić, kada oni iznose statističke parametre, „imate osjećaj kao da živite u nekom parlelnom svijetu”, u nekoj naprednoj zemlji s pohvalnim ekonomskim parametrima, dok, s druge strane, građani ne osjećaju takav boljitak.

– Cijeli mandat aktuelne vlade je obilježen tom pričom, statistikom i PR-om, ali konkretnih rezultata nema – zaključuje ovaj zastupnik obrazlažući zašto je za Socijaldemokratsku partiju BiH Vladin izvještaj o prošlogodišnjem radu neprihvatljiv.

Šefica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić optužila je Vladu FBiH da je zastupnicima dostavila plagijat izvještaja od 2018. godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.