Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen program obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici

BiH

srebrenica

U Memorijalnom centru Potočari sve je spremno za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, planirane za 11. juli, rečeno je nakon sastanka Organizacionog odbora koji je danas usvojio i program obilježavanja.

Do danas je identifinovano 115 žrtava koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

Za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici budžetom Opštine Srebrenica je planirano oko 200.000 KM; a do sada je na račun opštine pristiglo oko 98.000 KM. Kako je rečeno, to je dovoljno za prvi dio organizacije, a ostatak sredstva se očekuje u narednim danima.

Inače, preostalo je još da budu završeni građevinski radovi na platou koji se gradi iznad mezarja, ali kako je rečeno iz Organizacionog odbora, očekuje se da će i ti radovi biti završeni do 15. juna.

Dogovoreno da sve delegacije koje budu dolazile na komemoraciju u Potočare, umjesto vijenaca koji su polagani na spomen-obilježje, ove godine polože samo po jedan ljiljan.

“Mi porodice žrtava smo tražile da delegacije polože samo po jedan ljiljan, to je sasvim dovoljno”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, porodice žrtava će uputiti zahtjeve vlastima da se postave spomen-obilježja na mjesta masovnih stratišta u srebreničkoj regiji.

“Mislim da ćemo dobiti pozitivan odgovor da se postave spomen-ploče na zadrugu u Kravici, na školu u Orahovcu, školu Petkovci i Dom kulture Pilica. Tu su ljudi ubijani, nadamo se da će te spomen-ploče biti opomena za buduće generacije”, istakla je Hatidža Mehmedvić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“.

Aktivnosti na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici u bh. dijaspori su već počele.