Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Svesrpski sabor"

Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava: “Uvažili smo zahtjeve RS”

svesrpski sabor vucic dodik porfirije
Foto: Facebook/ Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio kako su u samoj Deklaraciji “pažljivo birane riječi i govoreno o svemu…”

Vlade Republike Srpske i Srbije usvojile su u subotu na zajedničkoj sjednici Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koju bi trebalo da usvoje i parlamenti Srbije i RS u narednih 90 dana. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije u subotu da deklaracija rehabilitira srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

“Deklaracija je suštinski nacionalni dokument i dala je odgovore na ono što ne samo da je trenutak već ono što treba da činimo u budućnosti. Deklaracija koju danas usvajamo bit će potvrđena i u NSRS i postat će naše vlasništvo. Odnosi se na odgovore na najaktuelnija pitanja. I ovaj sabor se ponovo rehabilitira nakon nekoliko stoljeća i povezuje nas s onim što je radio Car Dušan…”, rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Napomenuo je da se Deklaracijom obuhvaćaju svi važni odnosi Srbije i RS, a prema njegovoj želji glavnina paketa je da se 15. februara obilježava kao Dan RS, ali da će se prigodno obilježavati i 9. januar kao dan nastanka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio kako su u samoj Deklaraciji “pažljivo birane riječi i govoreno o svemu…”

“Mi smo uvažili određene zahtjeve RS jer smatramo da je to naša obveza. Prihvatili smo jer ne možemo mi uvijek biti ti koji kažu ljudima u RS da bolje razumijemo njihove probleme nego oni sami – rekao je Vučić.

Napomenuo je također da je ekonomski napredak svakog čovjeka iz Republike Srpske i Srbije od vitalnog interesa.

“Ekonomski napredak svakog našeg čoveka i Srbije i Republike Srpske, od vitalnog je interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu. Ekonomija je nacionalni interes, to je jedna od oblasti u kojoj moramo više da radimo zajedno, računajuči i druge u regiji i sve naše europske partnere. Bez ekonomije nema očuvanja ni pisma ni jezika, ulaganja u udžbenike i ustanove kulture”, rekao je Vučić na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije koja se održava u Beogradu u okviru Svesrpskog sabora.

Inače, cjelodnevna manifestacija prvog Svesrpskog sabora, nazvanog “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” počela je molitvenim služenjem u katedaralnoj crkvi hram svetog Save, a bit će završena vatrometom iz Parka Republike Srpske, na lijevoj obali rijeke Save.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji sabor za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s njima.

“Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima”, poručio je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regiji i cijelom svijetu.