Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Usvojena inicijativa: Sarajevo dobija memorijalni zid za žrtve koronavirusa

U Sarajevu je svakim danom sve više umrlih od covida-19
26.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Epidemioloska situacija na podrucju Bosne i Hercegovine, a posebno Sarajeva gora je iz dana u dan, a tome svjedoci svakodnevnica radnia na sarajevskom groblju Bare. Hale na groblju bare pune su kovcega i svi u njima umrli su pozitivni na covid-19. Grobar koji u mirovinu treba ici za 10 dana kaze, da dnevno ovoliko mrtvih nije dolazilo ni u ratu. Vozaci ne stizu dovuci sva tijela, a nitko se ne sjeca kada je zadnji put bio na godisnjem odmoru ili imao slobodan dan. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Osim izražavanja sućuti, zid bi bio u funkciji podizanja svijesti o broju preminulih te podizanja nivoa samodiscipline kod građana u vezi s poštivanjem propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, saopšteno je iz Naše stranke

Sara Arslanagić, vijećnica Naše stranke u Općini Centar, je u ime Foruma mladih Naše stranke podnijela inicijativu za odavanje javne počasti preminulima od bolesti COVID-19. Inicijativa je usvojena na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

„Najprikladnijim načinom da se preminulima oda počast jest memorijalni zid na kojem bi svim građanima i građankama bilo omogućeno da izraze svoje osjećaje u vezi s preminulima. Naravno, odluku o tome koja je lokacija najprikladnija prepuštamo općinskoj službi za urbanizam. Članovi i članice Foruma mladih su se dogovorili kad odluka bude donesena da svoje poštovanje i sućut s porodicama preminulih izrazimo srcima koja ćemo na tom zidu nacrtati“, kaže Arslanagić.

Osim izražavanja sućuti, zid bi bio u funkciji podizanja svijesti o broju preminulih te podizanja nivoa samodiscipline kod građana u vezi s poštivanjem propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, saopšteno je iz Naše stranke.