Globus

ODBIO POTPISATI UGOVOR

Crnogorski premijer šokirao Srpsku pravoslavnu crkvu, Porfirije ostao u nevjerici

29/05/2021

Crnogorski premijer tvrdi da patrijarhu SPC-a Porfiriju nije rekao ništa što bi ugrozilo interese Crne Gore niti interese vjernika, ali je da je očigledno ugrozio političke interese Demokratskog fronta

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji nije htio potpisati Temeljni ugovor sa SPC-om u Beogradu, optužio je u petak kasno navečer koalicijske partnere – čelnike prosrpskog Demokratskog fronta, da žele srušiti njegovu vladu.

Tokom posjeta Beogradskoj patrijaršiji Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u četvrtak navečer, gdje je u toku crkveni Sabor na kojem bi nakon smrti mitropolita Amfilohija trebao biti izabran novi čelnik SPC-a u Crnoj Gori, Krivokapić nije želio potpisati Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC-a, prenosi Hina.

“U još jednoj, koliko sada vidim, političkoj igri koja se otvoreno odigrava van SPC-a, uporno sam u medijima, javnosti Srbije i Crne Gore predstavljan kao, za jedne izdajnik svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog”, rekao je Krivokapić koji je blizak SPC-u.

On je rekao da Temeljni ugovor treba biti potpisan isključivo u Crnoj Gori, krajem oktobra kako je predložio, ali je i naglasio da ga prethodno mora odobriti vlada u Podgorici, posebice zbog toga što tekst sporazuma još uvijek nije predočen crnogorskoj javnosti.

„U ime Vlade i države Crne Gore zaključit ću Ugovor sa SPC-om, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uvjet zaštite crkvene imovine”, rekao je Krivokapić u priopćenju.

Kazao je da je u Beograd došao prenijeti članovima Sabora SPC-a da „vjerujući narod Crne Gore za mitropolita (crnogorsko-primorskog) želi vladiku Joanikija“.

Crnogorski premijer tvrdi da patrijarhu SPC-a Porfiriju nije rekao ništa što bi ugrozilo interese Crne Gore niti interese vjernika, ali je da je očigledno ugrozio političke interese Demokratskog fronta.

Svoju verziju sastanka u Beogradu s crnogorskim premijerom imali su najviši predstavnici SPC-a, koji su u priopćenju optužili čelnika crnogorske vlade da je jedini razlog njegovog dolaska u Beograd bio potpisivanje Temeljnog ugovora, koji je, kako su naveli u potpunosti usuglašen, ali da je on iznio nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odgoditi.

U saopćenju SPC-a je navedeno i da je patrijarh Porfirije “te razloge saslušao s pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu”, dok je ranije srbijanska agencija Tanjug najavila direktan prijenos potpisivanja.

Krivokapić je rekao da neće pristati da vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok je on premijer, neko ucjenjuje, pa ni dio parlamentarne većine kojoj potpisivanje ovog Ugovora služi kao izgovor za rušenje vlade.

„Bit ću potpuno izravan: gospodo čelnici Demokratskog fronta i svi koji se sakrivate ispred ili iza njih nemojte mene učiti o mojoj vjeri i o mojoj Crkvi.“

Po njegovim riječima, jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić „izravno i osobno vrši pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije crnogorske vlade“.

Nakon što je od posljedica infekcije koronavirusom preminuo mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, najutjecajnija ličnost u tom političkom i društvenom korpusu, političke stranke bliske SPC-u počele su borbu za naklonost Crkve, čiji je utjecaj, kako se pokazalo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, bio presudan za opredjeljenje prosrpskih birača u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji se smatra najozbiljnijim kandidatom za mjesto prvog čovjeka SPC-a u Crnoj Gori, blizak je premijeru Krivokapiću, a znao je i kritizirati pojedine političke poteze Demokratskog fronta, zbog čega bi, kako se nagađa, taj politički savez blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću radije prihvatio neko drugo rješenje.

Mediji u Srbiji prenijeli su da bi novi poglavar SPC-a u Crnoj Gori mogao biti izabran u subotu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.