Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće ministara bih

Usvojena izmjena Zakona o VSTV-u, tiče se sistema provjere izvještaja o imovini

Foto: BIRN BiH

Izmjenom zakona pomjera se rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvješćima do 28. 2. 2025. godine, umjesto ranije definiranog 23. 3. 2024. godine

Vijeće ministara BiH većinom glasova utvrdilo je danas na sjednici u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, koji će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri.

Izmjenom zakona pomjera se rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvješćima do 28. 2. 2025. godine, umjesto ranije definiranog 23. marta 2024. godine.

Na ovaj način želi se omogućiti neometan rad pravosuđa u BiH te u potpunosti uspostaviti funkcionalan sistem provjere izvještaja o imovini koji će osnažiti integritet nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Istovremeno se propisuje da sve osobe imenovane u pravosuđu od 23. ožujka 2024. do 28. februara 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a dodatna provjera njihovih izvješća o imovini i interesima bit će izvršena nakon uspostave Odjela za provedbu postupka po izvješćima. Dodaje se da će, ako ishod dodatne provjere bude negativan, biti pokrenut stegovni postupak sukladno ranije definiranim pravilima, saopćeno je iz VMBiH.