radovan višković

Usvojene nove mjere za starije od 65 godina

penzioner

Višković je rekao da će u narednih 14 dana biti dozvoljeno osobama sa navršenih 65 godina i starijim kretanje utorkom i petkom u periodu od 7.00 do 10.00 časova.

Osobama starijim od 65 godina života u Republici Srpskoj bit će dozvoljeno kretanje dva puta sedmično, utorkom i petkom, u vremenu od 07.00 do 10.00 sati, odučio je danas Štab za vanredne situacije u RS.

Entitetski premijer Radovan Višković pojasnio je da će tim građanima biti omogućeno da u naznačene dane podignu penzija te plate obaveze i nabave osnovne životne namirnice.

Vlada je odlučila i da se građani do 75 godina u ruralnim sredinama mogu kretati tokom dana, kako bi mogli da obavljaju poljoprivredne radove ili bave se pčelarstvom.

Uz uslov da se poštuju sve mjere sprečavanja širenja koronavirusa, dozvoljen je rad tržnica te objekata koji se bave prodajom tehničke robe, građevinskog materijala te vodo i elektro materijal.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, Višković je rekao da se sve ostale ranije usvojene odluke produžavaju do 13. aprila.

Usvojena je i odluka vezano za marže na osnovne životne namirnice, koja će biti na nivou onih koji su važile 5.marta ove godine.

– Prethodna odluka o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica stavljena je van snage i usvojena je nova odluka da marže na osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 5.marta 2020. – kazao je Višković.

Odlučeno je i da će aprilski rok za studente biti održan kada se za to steknu uvjeti.

-Takođe, ne poštuje se dogovor koji je postignut na sastanku vlada RS i FBiH i Vijeća ministara BiH, oko izdavanju rješenja sanitarne ispekcije na ulazu BiH. Imamo slučajeve na pojedinim graničnim prijelazima u FBiH da se ne izdaju ta rješenja, već se samo daju usmene smjernice da se jave nadležnim domovima zdravlja, zbog čeka ćemo danas poslati pismo Vladi Federacije BiH – ustvrdio je Višković.

To, kaže, stvara pometnju, kada je u pitanju smještaj osoba u karantine.

Kazao je da je od početka pandemije koronavirusa iz budžeta RS-a za zdravstveni sektor izdvojeno 30 miliona KM za nabavku neophodnih sredstava.