Skupština RS

Usvojeni budžet naljutio opoziciju: “Opet najviše novca ide za plate” (VIDEO)

nsrs

Za poslanike vladajuće većine predloženi budžet je dobar, a za opoziciju je nastavak nedomaćinskog ponašanja vladajuće strukture

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraju po hitnom postupku Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, u iznosu od 3,425 milijardi maraka. Planirani budžet veći je za 108 miliona u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Planirani budžet Republike Srpske za iduću godinu iznosi 3,425 milijardi KM i za 3,3 odsto, odnosno 108 miliona maraka je veći od ovogodišnjeg rebalansiranog budžeta, izjavila je ministrica finansija Zora Vidović. Dodala je da je budžet realno ambiciozan, javlja BHRT.

„Na realizaciji ovog budžeta moramo raditi. A šta nam je to što nas je opredijelilo da bude ambiciozan? To je razlog što imamo vrlo izvjesne investicije u narednoj godini“, kazala je Vidović.

Za poslanike vladajuće većine predloženi budžet je dobar, a za opoziciju je nastavak nedomaćinskog ponašanja vladajuće strukture.

„Planirana su značajna izdvajanja po mnogim stavkama. Ono što se Republika Srpska u narednom periodu opredijelila je da ide u povećanje plata budžetskih korisnika i da ide u određene strateške reforme i investicije koje će omogućiti nova radna mjesta“, rekao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica.

„Najveći dio novca opet ide za plate ljudi u javnom sektoru. Ne radi se na realnom sektoru, poboljšanju uslova i da pomognemo privrednicima da bolje posluju i samim tim daju bolje plate svojim radnicima“, smatra poslanik SDS-a Davor Šešić.

„Zamislite, u javnim službama ima nekih tridesetak hiljada radnika kojima je namjenjeno 70 miliona. A nama, kojih ima 266,5 hiljada, namjenjeno je 40 miliona“, naglašava predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj.

Nekoliko amandmana na predloženi budžet uložili su poslanici Koalicije „Zajedno za BiH“ koji traže da se povećaju planirana sredstva za povratnike u Republiku Srpsku.

„Ukupna povećanja su negdje oko 610 hiljada tako da je to zaista minimalno u odnosu na ukupan Budžet RS“, smatra Edin Ramić iz Koalicije “Zajedno za BiH”.

Narodna skupština RS dobila je danas i novi poslanički klub, neformalni klub žena poslanika u čijem sastavu će biti žene iz svih političkih partija.

„Ono za šta ćemo se, svakako, zalagati jeste afirmacija položaja žena, kako u sferi politike, tako i generalno u našem društvu“, objasnila je Dušica Šolaja iz SNSD-a.

Iz novog poslaničkog kluba saopšteno je da će do kraja januara sačiniti i predstaviti plan i program svog rada u ovom skupštinskom sazivu.