Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DEBATA NA HRT-u

Svi predsjednički kandidati u Hrvatskoj odgovorili na isto pitanje: BiH?

debata

Evo kako su svi kandidati odgovorili na pitanje “kakvu politiku Hrvatska treba voditi prema BiH”…

Prvo i jedino sučeljavanje svih predsjedničkih kandidata i kandidatkinja, uoči predsjedničkih izbora u Hrvatskoj 22. decembra, počelo je u 21:05 sati na HRT-u. Jedna od tema bio je i odnos prema Bosni i Hercegovini.

Evo kako su svi kandidati odgovorili na pitanje “kakvu politiku Hrvatska treba voditi prema BiH”…

Kolakušić: “Moramo voditi gospodarsku politiku. Omogućiti uvoz iz svih zemalja regije i izvoz u njih. Proizvodi iz Hrvatske najviše će odgovarati upravo ljudima u regiji i naše proizvode ne možemo toliko kvalitetno plasirati u druge zemlje.”

Kovač: “Vidimo potpuni poraz vanjske politike, mi smo fizički okruženi bodljikavom žicom. Boriti ću se da postanemo vrata Evrope. Naš je najveći problem što je najviše ljudi otišlo baš iz pograničnih područja – ta područja moramo osnažiti.”

Milanović: “Nakon 30 godina saplitanja, odgovoriti na ovo pitanje u minuti bila bi uvreda za BiH. Svesti jednu zemlju na minutu – to niko nije zaslužio. Ja sam za jedinstvenu BiH, tamo živi pola miliona Hrvata.”

Orešković: “Slažem se sa Zoranom Milanovićem. I nas i njih je svakim danom sve manje. Treba objaviti za što se troši budžetski novac i tek tada možemo reći da smo bili odgovorni i prema sebi i prema njima.”

Peović: “Nacionalistička politika u BiH najmanje je koristila ljudima koji žive tamo. Ako govorimo o BiH, treba govoriti o suživotu, jedinstvu i solidarnosti.”

Pernar: “HDZ-ova politika uvela je Hrvate i Bošnjake u sukob u kojem su pobijedili Srbi. HDZ-u su Hrvati u BiH potrebni samo za izbore. Narode BiH, nemoj dati svoj glas za ruku koja te gura u ponor!”

Škoro: “BiH je vitalni strateški interes RH. BiH je država hrvatskog naroda. Hrvati u BiH trenutno nisu suvereni. Vlast koju vodi Komšić nije vlast koju su izabrali Hrvati.

Babić: “Hrvati su konstutitivni narod u BiH, ne dijaspora i moramo voditi računa o njima.”

Đapić: “Predsjednik ima obavezu brinuti o suverenitetu hrvatskog naroda u RH i u BiH. Nema suverenosti bez tla, naroda i vlasti. Hrvati u BiH to nemaju, situacija nikad nije bila kritičnija. Ta dramatičnost se može promijeniti samo formiranjem Hrvatske Republike u BiH i ja ću se za to boriti.”

Grabar-Kitarović: “Hrvati u BiH nisu dijaspora, već autohtoni narod. Mi želimo politiku dobrosusjedstva, ali se beskompromisno borimo za prava hrvatskog naroda, koji mora imati jednaka prava kao ostala dva konstitutivna naroda. BiH je i naša strateška dimenzija, dijelimo granicu dugačku 1.100 kilometara. Podržavamo ulazak BiH u Evropsku uniju.”

Juričan: “Treba osnovati novi entitet koji će biti duty free zona, u Poganoj Vlaki.”