Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Utvrditi krivičnu odgovornost za nezakonito nametanje poreza

sdp predsjednistvo775

Nakon što su Vlada i Parlament FBiH odbili da stave van snage odluku o oporezivanju toplog obroka i regresa, što su od njih tražili sindikati, poslodavci, vijeće stranih investitora kao i opozicija, takva odluka koje je utemeljena na dva zakona koja su od strane Ustavnog suda FBiH proglašena neustavnim stupila je na snagu, saopćeno je iz SDP-a.

– Niko nema pravo nametati bilo kakve nezakonite i neustavne finansijske obaveze preduzećima i građanima pa tako ni Vlada FBiH. Ovim potezom Vlada FBiH pokazala je svoj antireformski karakter i krajnju bezobzirnost prema radnicima kojima umanjuje primanja i tako ih direktno osiromašuje. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa reformskom agendom u kojoj je jasno navedeno da će se ovo oporezivanje početi primjenjivati tek nakon što dođe do smanjivanja stope doprinosa kako ne bi došlo do smanjivanja primanja radnika.

Od smanjenja doprinosa nema ništa i evidentno je kako Vlada FBiH jedino nastoji popuniti budžetske rupe, a da je cijena koju će zbog toga platiti građani i privreda uopšte ne interesuje. Ovo je vlada koja će ostati upamćena po tome što jedne nezakonito tjeraju da plaćaju, dok druge nezakonito oslobađaju od te obaveze – kažu iz SDP-a.

Zbog ovakve politike Vlade FBiH, poslanici i delegati SDP više neće glasati niti za jedan prijedlog koji dolazi od Vlade koja očigledno djeluje suprotno interesima građana.

Također, SDP će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi odluka o porezu na topli obrok i regres bila stavljena van snage. Istovremeno ćemo protiv odgovornih u Vladi podnijeti krivičnu prijavu zbog donošenja odluke koja je zasnivana na zakonima koji su od strane Ustavnog suda proglašeni neustavnim čime nanose štetu poslodavcima i radnicima.

– SDP traži od poslodavaca da za razliku od Vlade pokažu razumijevanje i ne kažnjavaju radnike, ne umanjuju njihova prava zbog nelegalne Vladine odluke, te da na kraju traže nadoknadu štete od Vlade Federacije koju će im nanijeti ovavka odluka – navodi se dalje u saopćenju.