Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Utvrđen Prijedlog budžeta FBiH za 2018: Evo kako planiraju potrošiti 2,9 milijardi KM

BiH

novalic_zajednicka_sjednica_vlada_fbih_rs_

Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2018. godinu koji iznosi 2.882,7 miliona maraka i veći je u odnosu na ovogodišnji za 135 miliona maraka, odnosno za pet posto, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Ukupni prihodi iznose 2.882,7 miliona maraka i veći su za 135 miliona maraka. Povećanje je rezultat povećanja poreznih prihoda koji iznose 1.662 miliona maraka i veći su za 91 miliona maraka i neporeznih prihoda koji su veći za 193,6 miliona maraka, što je rezultat planirane naplate akumulirane dobiti javnih poduzeća.

Ukupni rashodi iznose 2.882,7 miliona maraka i veći su za 135 miliona maraka, ili pet posto.

Primarni suficit, koji je pokazatelj tekućeg poslovanja, iznosi 523,9 miliona maraka i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 118,4 miliona maraka. Ova razlika će, između ostalog, biti korištena i za finansiranje servisiranja unutranjeg i vanjskog duga, što smanjuje potrebe za zaduživanjem. Inače, servisiranje duga u slijedećoj godini iznosi 1,3 milijardi maraka.

Tekući rashodi iznose 1.693,4 miliona maraka i veći su za 156,9 miliona maraka.

Među najznačajnijim projektima planiranim Proračunom FBiH za 2018. godinu su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za ove namjene planirana su 183 miliona maraka koja će, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta. Vlada FBiH je izvore sredstava za ovaj projekat pronašla u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća koja će biti uplaćena u Proračun FBiH.

Ulaganje u željezničku infrastrukturu iznosi šest miliona maraka na ime izmirenja obaveza preuzetih po Zakonu o financijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH, a koja će značajno poboljšati likvidnost ovog javnog poduzeća, ali i reducirati njegove utvrđene obveze po osnovu poreza i doprinosa. Planirana su ulaganja u elektrifikaciju željezničke pruge u iznosu od 2,3 miliona maraka. Riječ je o dionici Bihać – Blatina, kako bi mogla biti puštena u funkciju tokom 2018. godine.

Za izmirenje obveza prema poljoprivrednicima iz ranijeg razdoblja, planirano je 11,5 miliona maraka. Time će, zaključno sa 2018. godinom, ove obveze biti u potpunosti izmirene.

S ciljem privlačenja investicija u pojedine lokalne zajednice planirana su sredstva od pet miliona maraka za izgradnju industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave. Ova sredstva, zajedno sa 18 miliona maraka planiranih kao transfer nižim razinama vlasti, predstavljat će značajnu pomoć u sufinanciranju projekata na razini kantona i jedinica lokalne samouprave.

Za nastavak aktivnosti usmjerenih ka povećanju zaposlenosti u Federaciji BiH planirana je realizacija projekta Programa podrške zapošljavanju finansiranog od strane Svjetske banke u iznosu od 12,7 miliona maraka.

Planirano je i da sredstva od 10 miliona maraka, kao subordinirani dug prema Union banci, budu udružena sa sredstvima ove banke i tako osigurana kreditna linija od oko 20 miliona maraka, što bi doprinijelo poboljšanju položaja mlađih kategorija stanovništva i rješavanju njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja kroz povoljnu kreditnu liniju s kamatnim stopama do tri posto.

U toku 2018. godine planirano je trajno rješavanje smještaja federalnih institucija, te je za ove namjene predviđeno ukupno 19 miliona maraka. Dio ovog iznosa odnosi se na kupovinu zgrade u Sarajevu, a dio za puštanje u funkciju zgrade Staklene banke u Mostaru, koju je Vlada Federacije BiH kupila u 2017. godini.

Kada je u pitanju socijalna komponenta Proračuna, transferi za socijalne, braniteljsku i kategoriju neratnih invalida će ostati na istoj razini. Dakle, i u 2018. godini bit će uvaženi potpisani Sporazum Vlade Federacije BiH s boračkim udruženjima u kojem je, između ostalog, preuzeta obveza zamrzavanja trenutnih sredstava za ove kategorije, te planiranje transfera za rješavanje statusnih pitanja boraca od devet miliona maraka.