Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

delegacija eu

Uvođenje broja 112 u cijeloj BiH važno za bolju koordinaciju djelovanja u hitnim slučajevima

FOTO: Delegacija EU u BiH


Delegaciji EU okupila je danas predstavnike EU, nadležnih vlasti BiH sa državnog nivoa, entiteta i Brčko Distrikta na sastanku radi prezentacije rezultata studije o izvodljivosti uvođenja broja za hitne slučajeve 112 u cijeloj Bosni i Hercegovini. Broj 112 uveden je kao jedinstveni evropski broj za hitne pozive, a koristi se u svim članicama Evropske unije, kao i gotovo svim državama kandidatima za članstvo u EU.

Domaćin sastanka bio je šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler, a prisustvovali su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijer Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Brčko Distrikta Zijad Nišić.

– Nakon prezentiranja studije izvodljivosti učesnici su istaknuli konsenzus da je potrebno da BiH ubrza proces uvođenja broja 112 za hitne slučajeve – navodi se.

Korištenje broja 112 predstavljalo bi prednost

Uvođenje broja 112 širom Evrope, kao besplatnog broja za hitne slučajeve koji je dostupan ljudima u nevolji 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, ima brojne prednosti.

To znači da ljudi, koji borave u posjeti BiH poslom ili turistički iz bilo koje druge zemlje, odmah znaju koji broj da kontaktiraju u slučaju potrebe.

Za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja privlači sve veći broj posjetilaca, korištenje broja 112 predstavljalo bi prednost.

Takođe, korištenjem broja 112 objedinili bi se svi postojeći brojeve za hitne slučajeve. Time se olakšava i ubrzava prenos informacija, hitnim službama omogućava brže i efikasnije reagovanje, te istovremeno omogućava bolja koordinacija hitnih službi i veća transparentnost njihovog djelovanja.

Sredstva EU su dostupna za podršku državama koje uvode broj za hitne slučajeve 112

– Studiju izvodljivosti je finansirala EU, a proveli su je konsultanti firme International Consulting Expertise – ICE. Projektni zadatak za studiju izvodljivosti izrađen je uz učešće relevantnih organa vlasti BiH.

Sredstva EU su dostupna za podršku državama koje uvode broj za hitne slučajeve 112. Bosna i Hercegovina će moći pristupiti tim sredstvima nakon što Vijeće ministara usvoji akcioni dokument o uvođenju broja za hitne slučajeve 112 – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.