BiH

Uvoznik “Opela” za BiH godinama varao njemačkog giganta i državu

27/11/2016

Protiv ovlaštenog dilera automobila “Opel“ u BiH, sarajevskog Auto centra „Betanija“ pokrenuta je opsežna istraga zbog sumnje da su godinama varali poznatu njemačku kompaniju dostavljajući joj lažnu dokumentaciju kako bi dobili popust na njihove automobile milionske vrijednosti, a uz to su oštetili i UIO BiH za najmanje pola miliona KM jer su na umanjenu vrijednost automobila plaćali znatno manje PDV-a, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Istragu o ovom slučaju vode Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ali i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Prikupljena je obimna dokumentacija u kojoj je do detalja opisano kako je uvoznik iz Sarajeva varao njemačkog partnera, državu, ali i kupce prilikom uvoza i prodaje „opelovih“ automobila.

Prevara se odvijala tako što su, po nalogu vlasnika Auto centra „Betanija“ Muamera Ganića, „Opelu“ dostavljani lažni dokumenti na osnovu kojih je ovaj auto centar dobijao popust na automobile. Taj popust je išao i do nekoliko hiljada eura po automobilu.

U dokumentaciji koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da je Ganićev auto centar lažirao uslove kako bi dobio popust koji njemački „Opel“ uobičajeno daje svim rent-a-car agencijama u svijetu, a koji se kreće i do 4.000 eura po automobilu.

„Nakon što u BiH uveze vozilo po nižoj cijeni, na šta je automatski platila i manji PDV, AC „Betanija“ je tada pronalazila kupca koji nije zadovoljavao uslove za uobičajeni rent-a-car popust i prodavala mu automobil po nižoj maloprodajnoj cijeni, ali je i pored toga „Betanija“ ostvarila enormnu maržu, jer je prethodno dobila i uvezla vozilo po povoljnijim uslovima“, navodi se u dokumentaciji.

betanija1

Međutim, ni tu nije kraj falsifikovanju papira i prevarama.

AC „Betanija“ je, kako bi se obezbijedila u slučaju da „Opel“ zatraži reviziju, pravila fiktivne račune na ime fiktivne rent-a-car agencije, falsifikovala saobraćajnu dozvolu i sva ostala dokumenta koja bi im u slučaju revizije bila potrebna.

„Samo do 28. februara ove godine planiran je uvoz gotovo 20 automobila sa umanjenim iznosom fakture i lažiranim uslovima na osnovu kojih će „Opel“ odobriti RENTAL popust“, piše u jednom od pribavljenih izvještaja.

Kao jedan od primjera navodi se da su lažirani i uslovi „Opel akcije 24h“ održane 23. i 24. januara prošle godine tako što je od 31 prijavljenog prodatog vozila čak 19 bilo sa lažiranim uslovima za popust.

Zarađivali i na invalidima

Ovaj auto centar slično je radio i sa popustima za invalide, falsifikujući ljekarska uvjerenja o invalidnosti kako bi dobili popust i umanjenje PDV-a.

U prijavi, koja je takođe u posjedu CAPITAL-a, se navodi i da je AC „Betanija“ imao program za falsifikovanje saobraćajnih dozvola kako bi se „Opel GM“ reviziji prikazali i opravdali prethodno dati popusti na ulaznim fakturama za carinjenje. To su radili kako bi ispunili jedan od uslova da bi im njemački Opel“ odobrio popuste na predračunima i računima, a koji su osnovica za carinjenje (s obzirom na to da neka vozila dolaze van EU i bez EUR 1 obrasca pa se na njih plaća i carina) i obračun PDV-a, koji se plaća na sva uvezena vozila bez obzira na porijeklo.

betanija2

„Falsifikovane su saobraćajne dozvole za sedam vozila. Inače u akciji „Opela“ za model Astra Classic prodano je oko 30 vozila, pa je moguće da su i za ostalih 23 vozila takođe falsifikovane saobraćajne dozvole“, navedeno je između ostalog u ovim dokumentima.

Pored toga, kako se tvrdi u izvještaju, lažirali su godinu proizvodnje automobila, pa je tako Opel Astra GTC 3DR proizvedena 2013. godine, u dokumentaciji registrovana na godište proizvodne 2015.

betanija3

Navedeno je i da je Muamer Ganić podmitio svog bližeg rođaka koji radi u UIO kako bi ga savjetovao ili „pokrivao“.

U jednom dijelu prijave govori se i o tome da su u automobile umjesto novih, ugrađivani polovni dijelovi.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević potvrdio je za CAPITAL da je ovoj, ali i na adresu nekoliko drugih institucija, dostavljena prijava grupe radnika AC „Betanija“ o brojnim nezakonitostima u toj firmi koje su trenutno predmet provjere UIO.

„Mi smo po toj prijavi preduzeli određene aktivnosti i one su u ovom trenutku u toku. Naši inspektori u sektoru za poreze kontrolišu ovog obveznika i nakon što ta kontrola bude okončana i ukoliko bude utvrđeno da postoji sumnja da je budžet oštećen u smislu utaje PDV-a ili bilo čega sličnog, mi ćemo kontaktirati Tužilaštvo BiH kako bi zajedno radili na ovom predmetu“, kazao je Kovačević.

CAPITAL saznaje da su o ovim malverzacijama upoznati su i predstavnici „Opela“ koji su od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH zatražili informacije o registraciji i imenima svih kupaca prodatih „Opel“ vozila kako bi se mogli uporediti sa prijavljenim od strane AC „Betanija“.

betanija4

betanija5

Komentari