Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Uz distributivnu gasnu mrežu, u Dobroševićkoj ulici položen i novi asfalt

dobrosevicka (1)

Općina Novi Grad već nekoliko godina u kontinuitetu izdvaja sredstva za izgradnju gasne mreže na svom području,

Završena je izgradnja jednog kilometra primarne gasne mreže u Dobroševićima, i 300 metara distributivne gasne mreže u dva kraka Dobroševićke ulice, nakon čega je izvršeno i asfaltiranje oba kraka pomenute ulice, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

U ovoj ulici preostalo je još da se uradi oko 300 metara primarnog gasovoda, nakon čega će radovi biti nastavljeni u Ulici 14 juni, gdje će se raditi još oko 300 metara gasne mreže, a nakon toga i asfaltiranje makadamske ceste. Izgradnjom gasovoda kroz ovo naselje, omogućava se priključenje za više od 150 individulanih stambenih objekata na gasni sistem.

Ovi radovi dio su projekta gasifikacije jednog od najvećih novogradskih naselja Dobroševići i naselja Aneks, gdje je u ulici Harisa Kutovića proteklih dana završena izgradnja blizu pola kilometra gasovoda, a potom i asfaltiranje ulice.

Općina Novi Grad već nekoliko godina u kontinuitetu izdvaja sredstva za izgradnju gasne mreže na svom području, u proteklim godinama primarna gasna mreža provedena je ispod autoputa, ispod rijeke Bosne. Početkom ove godine sa KJKP „Sarajevogas“ potpisan je protokol o saradnji na izgradnji primarne gasne mreže u ulici Dobroševićka i distributivne gasne mreže u ulicama 14. juni, u naselju Dobroševi i ulici Harisa Kurtovića, u naselju Aneks.

Ovim projektom bit će izgrađena 2,3 kilometra gasne mreže, za šta je Općina Novi Grad iz budžeta izdvojila 172.000, dok je Federalno ministarstvo okoliša i turizma sufinansiralo projekat sa 85.000 KM.

Njegovom implementacijom stvorit će se mogućnosti za priključenje velikog broja stambenih objekata na gasnu mrežu i korištenja prirodnog gasa, a čime se doprinosi zaštiti okoliša i zdravlja ljudi.