Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

5.400 doza "Moderne"

Vakcinacija trećom dozom u Kantonu Sarajevo

Raste broj zaraženih u BiH, ali gužve za cijepljenje nema
30.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sarajevu nema puno zainteresovanih za cjepljenje protiv virusa Covid-19, unatoc tome da raste broj zarazenih u BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nadležni poručuju, treću dozu vakcine najprije bi trebalo da prime zdravstveni radnici, starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima i osobe zaposlene u značajnim javnim službama

U Kantonu Sarajevo počela je vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa. Na raspolaganju je 5.400 doza “Moderne”, uz vakcine drugih proizvođača, a vakcinacija je moguća na svim punktovima za vakcinaciju.

Već prvog dana veći broj građana Sarajeva odlučio se da primi treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Nadležni poručuju, treću dozu vakcine najprije bi trebalo da prime zdravstveni radnici, starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima i osobe zaposlene u značajnim javnim službama. Preporuka je da se može aplicirati nakon tri do šest mjeseci od vakcinacije drugom dozom, u zavisnosti od proizvođača vakcine.

“Problem je što imamo jako puno teških pacijenata. Imamo veliki broj starijih lica, mada je ukupno godište se sada spustilo ispod 60 godina. Ima određeni broj vakcinisanih, ali taj broj je jako mali ispod 10 posto, a među umrlim je zanemariv procenat onih koji su potpuno vakcinisani”, kaže Ednan Drljević, šef Infektivnog odjeljenja Opšte bolnice za BHRT.

Iz Zavoda za javno zdravstvo napominju da je vakcina “Moderna” kao treća doza dostupna svima do isteka zaliha. Ako, ipak, želite da primite treću dozu istog proizvođača, kao i prethodne dvije doze, onda je potrebno sačekati svoj red u skladu sa prioritetnim grupama, a trenutno su to stariji od 70 godina.