Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika srpska

Vakcinacijom medijskih radnika započela treća faza vakcinacije, prijavilo ih se oko 700

20210521_2_48395106_65372570_Web

Za vakcinaciju se prijavilo oko 700 radnika u medijima

U Institutu za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danas je započela vakcinacija protiv koronavirusa medijskih radnika, čime je počela treća faza vakcinacija predviđena planom vakcinacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Za vakcinaciju se prijavilo oko 700 radnika u medijima, koji su na to imali pravo, a radi se o osobama koje rade na terenu i izloženi su riziku obolijevanja od COVID-19. Tokom dana predviđeno je da bude vakcinisano oko 30 medijskih radnika vakcinama Sinopharm i Sputnik V.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a na konferenciji za novinare pred početak vakcinacije, izjavio je da će faza tri početi postepeno, a pored medijskih radnika predviđena je vakcinacija pripradnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, prosvjetnih radnika, zaposlenih u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i u određenim privrednim subjektima.

On je istakao da je i pored vakcinancije potrebno i dalje nastaviti poštovati epidemiološke mjere kao što su nošenje maske, fizička distanca i lična higijena.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institut za javno zdravstvo RS-a, rekla je da ni jedna faza nije gotovo, prva faza zdravstveni radnici i zaposleni i korisnici staračkih domova, druga faza starijih od 65 i mlađih sa hroničnim bolestima koje predstavljaju povećan rizik na kojoj je akcenat.

“Da stanovništvo koje pripada u treću fazu ne bi predugo čekalo, odlučili smo da počnemo s njihovom vakcinacijom, ali samo u Institutu za javno zdravstvo RS”, kazala je Aćimović.

Ona je istakla da ovaj entitet trenutno ima veće količine vakcina, a da je ukupno dospjelo u RS 268.430 doza za vakcinaciju 134.215 osoba.

“Većina je stigla iz direktne nabavke, više od 150.000 doza vakcina Sinopharm i Sputnik V, a ostalo je iz donacija”, rekla je ona.

Prema njenim riječima trenutno je u toku vakcinacija s tri vrste vakcina Sinopharm, Sputnik V i AstraZeneca, a od ponedjeljka počinje vakcinacija i s vakcinama Pfizer, kojeg ima oko 45.000 doza.

Do sada je 59.000 osoba u RS-u primilo prvu dozu, a oko 28.000 je u potpunosti vakcinisano.