Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Vakcine u Banjoj Luci primili ministar Šeranić i roditelji bolesne djece

seranic vakcinacija (1)

“Nadamo se kontinuiranoj isporuci vakcina i očekujemo da će početi da dolaze i vakcine preko COVAX mehanizma”, kazao je Šeranić

U Institutu za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danas se protiv koronavirusa vakcinisalo 20 roditelja djece koja se zbog teških, rijetkih ili malignih oboljenja liječe u inostranstvu uz podršku Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajedno s njima vakcinisao se i ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS-a Alen Šeranić, a svi su primili ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V.

Prije vakcinacije, Šeranić je izjavio da mu je drago što danas u RS-u počinje vakcinacija građana kroz ciljne grupe. Podsjetio je da su osobe starije od 65 godina pozvane da se od sutra prijave timovima porodične medicine, navodeći da je bitno da što prije bude završena evidencija.

Rekao je da će ove sedmice biti završena vakcinacija u zdravstvenim ustanovama, a da će od sljedeće sedmice početi vakcinacija u staračkim domovima.

“Nadamo se kontinuiranoj isporuci vakcina i očekujemo da će početi da dolaze i vakcine preko COVAX mehanizma”, kazao je Šeranić.

Direktor Fonda solidarnosti RS-a Jasminka Vučković rekla je da je danas vakcinisano 10 porodica djece koja se liječe preko Fonda.

Istakla je da je ova mogućnost izuzetno značajna za ove porodice, jer su konstantno na putu i važno je da ostanu zdravi.

“Nadam se da će se u narednom krugu naći svi ostali roditelji koji imaju bolesnu djecu koja su liječena preko Fonda solidarnosti i biti u mogućnosti da se vakcinišu”, rekla je ona.

Rajka Radovanović iz Dervente koja je danas primila vakcinu rekla je da su roditelji zahvalni, jer su prepoznati kao prioritetna grupa.

“Pozvala bih sve da se kada dođu na red, vakcinišu da se što prije završi pandemija”, rekla je ona.


Danas je počela i vakcinacija medicinskih radnika Doma zdravlja Banjaluka, a tokom dana vakcinu protiv koronavirusa trebalo bi da primi oko 60 zdravstvenih radnika, od više od 600 koliko ih je iskazalo interes za vakcinaciju.

Na područje RS-a do sada su stigle 42.000 doza ruskih vakcina protiv koronavirusa Sputnik V, koje su dovoljne za vakcinaciju 21.000 osoba.