BiH

Općina Novi Grad Sarajevo

Vakufska direkcija Turske spremna finansirati obnovu kamenog mosta u Goraždu

24/07/2019

Na sjednici je bilo govora o planovima za naredni trogodišnji period, te je dogovoreno da bi najmanje dva zasjedanja Upravnog odbora godišnje trebala biti u nekoj od općina članica Unije izvan Turske

U turskom gradu Balıkesir danas je održana prva radna sjednica Upravnog odbora Unije općina i gradova turskog svijeta (TDBB) nakon Izborne skupštine i konstituiranja novog saziva Upravnog odbora kojim od maja predsjedava gradonačelnik Konye Ibrahim Uğur Altay.

Na sjednici je bilo govora o planovima za naredni trogodišnji period, te je dogovoreno da bi najmanje dva zasjedanja Upravnog odbora godišnje trebala biti u nekoj od općina članica Unije izvan Turske.

Na Dnevnom redu Upravnog odbora i ovaj put se našlo nekoliko tačaka vezanih za Bosnu i Hercegovinu, a najvažnija je svakako bila otvaranje Kulturno-edukacionog centra u Glamoču, čiju izgradnju je u potpunosti finansirao TDBB zajedno sa općinama članicama. Svečano otvaranje Centra najavljeno je za nedjelju 28. 07. 2019., a planirano je da otvaranju prisustvuju Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Također, očekuje se da će prisustvovati i Predsjednik Upravnog odbora TDBB-a Ibrahim Uğur Altay, kao i predstavnici Ambasade Republike Turske u BiH. Kulturno-edukativni centar je jedan od najvećih projekata TDBB-a do sada i njegova vrijednost je oko 500.000 KM.

Također, bilo je govora o nekoliko projekata čija realizacija je ranije inicirana, te su članovi Upravnog odbora TDBB-a informirani o spremnosti Direkcije vakufa Republike Turske da finansira obnovu kamenog mosta u Goraždu za šta je zahtjev ranije dostavljen od strane Vlade Bosansko-podinjskog kantona Goražde. Međutim da bi se krenulo u realizaciju ovog velikog projeta potrebno je da se od strane Bosansko-podrinjskog kantona, Vakufske direkcije BiH i Općine Goražde dostavi potrebna dokumentacija vezana za restituciju dijela zemljišta na lijevoj i desnoj obali mosta koje je nacionalizovano 50-ih godina prošlog stoljeća, a koje bi bilo potrebno vratiti u posjed vakufima kako bi se moglo krenuti u projekat čija vrijednost se procjenjuje na oko 5 miliona eura, obzirom da od ostataka mosta postoje samo kamene stope u rijeci Drini, koje bi vjerovatno trebalo dodatno renovirati.

Obnova ovog kamenog mosta u velikoj mjeri doprinijela bi turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine i grada Goražda, kako se ranije dogodilo sa obnovama mostova na Neretvi, Ćuprije u Konjicu ali i Starog mosta u Mostaru. Zanimljivo je da je kameni most preko Drine u Goraždu izgrađen 20 godina prije višegradskog mosta Mehmed-paše Sokolovića, čiju obnovu je također finansirala Turska putem razvojne agencije TIKA.

Načelnik Efendić u ulozi kopredsjednika Upravnog odbora danas je razgovarao i sa predsjednikom Udruženja općina Albanije Haxhimali Agronom o mogućnosti uspostavljanja saradnje sa lokalnim zajednicama u BiH.

Planirano je da u ponedjeljak, 29. jula gradonačelnik Konye i predsjednik Upravnog odbora TDBB-a zajedno sa delegacijom posjeti Općinu Novi Grad Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.