Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Valentin Inzko zatvara OHR?

inzko

Međunarodna zajednica ne razmišlja o nasljedniku Valentina Incka u BiH.

Inzko je na funkciji visokog predstavnika sedam godina i sa najdužim je stažom od svih njegovih prethodnika. Visokog predstavnika u BiH predlaže Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira, a imenovanje potvrđuje Savjet bezbjednosti UN.

Mandat visokog predstavnika nije vremenski ograničen.

Činjenica da se o njegovom nasljedniku više ne raspravlja u međunarodnim krugovima, poznavaoce prilika navodi na zaključak da bi upravo Valentin Inzko mogao da bude posljednji visoki predstavnik u BiH.

– Niko u međunarodnim krugovima ne spominje eventualnog Inckovog nasljednika. Međutim, malo ko spominje i OHR i uglavnom je doživljavaju kao instituciju koja je na kraju svog postojanja, iako još nije jasan način kada će i kako završiti svoju misiju. Iskreno se nadam da je Valentin Inzko posljednji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH – rekao je za „EuroBlic“ ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Istovremeno, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže da oko međunarodnog prisustva u BiH i dalje ima dosta nejasnoća.

– Jedna od njih je šta je to kancelarija visokog predstavnika. Ona se ovdje doživljava kao međunarodna organizacija, a u Dejtonskom sporazumu stoji samo pojam visoki predstavnik, koji može da ima neki svoj tim za podršku. U svakom slučaju, Kancelarija visokog predstavnika drži se zubima za vazduh, jer visoki predstavnik više nema moć kakvu je imao u početku, kada je imao iza sebe i jaku oružanu i policijsku silu. Međutim, teško je očekivati da će se ubrzo ugasiti zbog podijeljenosti unutar PIK – smatra Šolaja.

On podsjeća na ranije spekulacije da bi kancelarija visokog predstavnika mogla da bude izmještena u Beč ili u UN, a da li će se to desiti, kaže Šolaja, ostaje da se vidi.

– Taj balans snaga između država koje su zainteresovane za strateško prisustvo u regionu uticaće i na to da se OHR u BiH zadrži. Biće to status kvo za duže vrijeme – zaključuje Šolaja.