Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće sigurnosti UN-a u petak zasjeda o situaciji u Alepu

un vijece sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) će u petak održati sjednicu na kojoj će se razgovarati o situaciji u Alepu u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Zatvorena sjednica Vijeća sigurnosti će se održati na inicijativu Francuske koja time želi skrenuti pažnju na posljednja dešavanja u Alepu.

Francois Delattre, francuski ambasador pri UN-u, kazao je novinarima da je vrlo važno da se na terenu nalaze posmatrači UN-a kako bi se pratila evakuacija civila iz Alepa.

Istakao je da je Francuska u saradnji s Njemačkom i još nekoliko evropskih zemalja pripremila nacrt kako bi civili bili bezbjedno evakuisani iz Alepa.

Britanski ambasador pri UN-u Matthew Rycroft je također izrazio zabrinutost zbog kršenja primirja u Alepu.

“Pozivamo sirijski režim i njihove pomagače, Rusiju i Iran, da dozvole sigurnu evakuaciju ljudi iz Alepa ili da im omoguće da žive bezbjedno u tom gradu”, rekao je Rycroft.

Uz posredstvo Turske, u utorak navečer je postignut dogovor o prekidu vatre i evakuaciji civila s istoka Alepa ka Idlibu.

Podsjetimo, prvi konvoj s 200 ranjenika došao je danas u dio grada Alepa koji kontroliraju snage sirijskog režima, a potom zelenim autobusima prešao na četiri kilometra udaljenu zapadnu periferiju grada koja je pod kontrolom opozicionih snaga.