Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnjoj sjednici odlučeno

Vanja Bjelica-Prutina nova predsjednica CIK-a

vanja-bjelica-prutina

– Obraćanje predsjednice CIK BiH medijima će biti upriličeno čim se za to steknu uslovi – naveli su iz Komisije

Centralna izborna komisija BiH izabrala je na današnjoj sjednici u Sarajevu Vanju Bjelica-Prutina za predsjednicu te institucije. Kako je saopćeno iz CIK-a izbor je vršen između dva člana CIK BiH iz reda srpskog naroda i to Bjelica-Prutine i Jovana Kalabe.

Kako je Fokus ranije objavio, a sad je potvrđeno i iz CIK-a novoizabrana predsjednica tu dužnost ćeobavljati do 30. juna.

Naime, nakon smjene Branka Petrića s mjesta predsjednika CIK-a u prošlu srijedu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Komisija je morala izabrati novog predsjednika iz reda srpskog naroda, jer Srbima po principu rotacije propisane Izbornim zakonom BiH ta funkcija pripada do kraja juna, nakon čega će se birati novi čelnik CIK-a iz reda hrvatskog naroda.

Ovo je prva sjednica CIK-a u novom sazivu, a nakon što je Predstavnički dom Parlamenta BiH u prošlu srijedu izabrao dva nova člana i reizabrao dosadašnja dva člana ove komisije.

Iz CIK-a je saopćeno i da će zbog situacije u BiH u vezi sa pandemijom virusa COVID-19, CIK BiH u narednom periodu sa medijima komunicirati putem saopćenja, e-maila i telefonskim putem.

– Obraćanje predsjednice CIK BiH medijima će biti upriličeno čim se za to steknu uslovi – naveli su iz Komisije.