Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velikom većinom glasova

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio preporuke za zapadni Balkan

Evropska unija Eu

Picula ocjenjuje da su prijedlozi “jasan sigal” podrške koju EP daje naporima zemlja u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) velikom većinom glasova usvojio je u ponedjeljak preporuke za zapadni Balkan.

Preporuke predstavljaju poziciju EP-a kada je riječ o nastavku politike proširenja, a pozivaju na veće angažiranje sa zemljama zapadnog Balkana, borbu protiv korupcije, promociju pomirenja u regiji te na uspostavljanje adekvatnog finansiranja zemalja u procesu pristupnja EU.

Peporukama i usvojenim amandamnima ukazuje se na mogućnost paralelnog odvijanja procesa unutrašnje reforme i proširenja EU-a i definira konačan cilj procesa pristupanja.

– Mora se osigurati da poboljšana metodologija podržava punopravno članstvo kao konačni cilj i da EU postavi jasna pravila i kriterije kojih će se pridržavati kao bi povratila kredibilitet – piše u preporukama.

Nacrt preporuka je sačinio izvjestilac EP-a Tonino Picula, ususret samitu EU – Zapadni Balkan, koji je, zbog pandemije Covid-19, pomjeren sa maja na najvjerovatnije kraj juna.

Teskt preporuka EP-a podržava neke od ideja koje je Evropska komisija već predstavila u novoj metodologiji procesa pristupnja, kao što je otvaranje poglavlja u klasterima, kako bi se “grupiranjem tema i politika osigurale, ali i moguće ubrzale, konkretne reforme”.

Istovremeno, traži se i snažniji mehanizam uslovljavanja, odnosno reverzibilnost procesa pristupnja.

– Treba razmotriti uvođenja glasanja kvalificiranom većinom kada je riječ o procesu pritupnja EU, pri čemu bi se princip jednoglasnosti zadržao u Vijeću EU-a kada se odlučuje o otvaranju, odnosno zatvaranju pristupnih pregovora – navodi se u tekstu.

Preporuke zahtijevaju i jasnija mjerila uspjeha i napretka za svaku pojedinu zemlju kandidata, kao i kontinuiranu evropsku podršku tokom cijelog procesa.

Uz to, predlaže se da kandidati koji su već u pregovorima o članstvu, Srbija i Crna Gora, mogu nastaviti proces i po novoj metodologiji, ako “sami tako odluče”.

EP traži veće “političke podsticaje” za zemlje zapadnog Balkna i daje podršku postepenom uključivanju zemlja kandidata u EU sektorske politike programe i prije dobijanja članstva.

Insistira se i dalje na postepenom usklađivanju vanjske i sigurnosne politike zemalja u procesu pristupanja s politikom EU-a, kao i na uključivanju predstavnika zemalja zapadnog Balkana u predstojeću Konferenciju o budućnosti Evrope.

Evropski parlament se zalaže i za pomoć zemljama zapadnog Balkna u prevazilaženju unutrašnjih političkih polarizacija i bojkota rada parlamenata u regiji.

– Treba podržati i izborne reforme kako bi se osigurali slobodni, fer i transparentni izbori, u skladu s međunarodnim standardima – navodi se u tekstu preporuka.

Evropski parlament posebno ukazuje na važnost da se osude kampanje, prijetnje i zastrašivanja novinara i medija, da se takva djela istraže i procesiraju, a novinarima obezbijede sigurni uslovi za rad.

– Treba pojačati angažaman EU-a u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja i tražiti od zemlja zapadnog Balkana da se obavežu na pomirenje i mirno rješavanje dugogodišnjih razmirica – stav je EP-a.

Preporuke se odnose i na insistiranje na rješavanju ratnih zločina i pitanja nestalih, kao i u promociji antidiskriminacionih politika u regionu.

Vanjskopolitički odbor podržao je i prijedlog o nastavku nesmanjenog finanasiranja zemlja u procesu pridruživanja EU.

– Mora se uspostaviti i strateški ekonomski i investicioni plan kako bi se poboljšala kompetitivnost i održiv razvoj zemalja koje su u procesu pristupnja – zaključuje se u tekstu usvojenom na Vanjskopolitičkom doboru EP-a.

Picula ocjenjuje da su prijedlozi “jasan sigal” podrške koju EP daje naporima zemlja u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

– Istovremno, to je i jasan signal naše podrške nastavku procesa proširenja, kao jedne od najuspješnijih politika EU-a – poručio je Picula.

O prijedlozima usvojenim na Vanjskoplitičkom odboru glasat će se i na sljedećem plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta.