Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredna sjednica Doma naroda FBiH, na dnevnom redu budžet za 2017.

BiH

dom naroda fbih (6)

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je najavljenom dnevnom redu predloženi budžet FBiH za narednu godinu, sazvana je za sutra u Sarajevu.

Bit će to drugi put da se ovaj Dom očituje o budžetu za razliku od Predstavničkog doma koji ga je razmotrio i odobrio 20. decembra po hitnom postupku.

Dom naroda pet dana ranije nije pristao na hitnu proceduru već ga je u tom prvom razmatranju prihvatio tek u nacrtu. Ovo usporavanje procedure objasnio je potrebom za više vremena radi podnošenja amandmana. U raspravi je najviše primjedbi izrečeno povodom toga što je u stavci za pomoć federalnog nivoa nižim nivoima vlasti, kantonima, bilo planirano deset miliona KM, što je nedovoljno, kako je rečeno.

U međuvremenu je Federalna vlada kao predlagač budžeta ugradila u tekst amandman povećavši tu stavku na 12 miliona. Odobrila je i novac za sanaciju zdravstvenih ustanova/bolnica, što je također traženo. Ova stavka sad iznosi devet miliona KM.

Budžet će sutra pred delegatima Doma naroda biti u istom tekstu kao što je odobren u Predstavničkom domu.

Za stupanje na snagu, ne samo da je potrebna većinska podrška oba doma, već usvajanje “u zarezu” istih varijanti. U protivnom bi uslijedilo neophodno usaglašavanje, a to iziskuje dodatno vrijeme.

Ako ga u predloženoj formi podrži sutra Dom naroda, Federacija će na vrijeme imati budžet za 2017. godinu.