Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredna sjednica Doma naroda FBiH o izglasavanju nepovjerenja Vladi

BiH

dom naroda fbih

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.

Jedna od oficijelno predloženih tačaka dnevnog reda je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi.

Po riječima jednog od potpisnika inicijative Slaviše Šućura, člana Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, potpisala su je 24 delegata među kojima svi članovi Doma iz njegove stranke.

Prijedlog je pokrenut prije više od tri mjeseca s obrazloženjem da aktuelni sastav Vlade nema podršku u Federalnom parlamentu a time ni kapacitet za provođenje reformi.

Slaviša Šućur kaže da ne zna kakav će ishod biti i da će se to saznati na sjednici.

Prema izjavama iz rukovodstva Doma, mala je vjerovatnoća da će inicijativa dobiti većinsku podršku.

Prije dva dana zasjedao je Kolegij Doma i povodom ove predložene tačke dnevnog reda predsjedavajuća Doma Lidija Bradara izjavila je da aktuelnoj vladi treba dati šansu, odnosno da je inicijativa o izglasavanju nepovjerenja dodatno zbunjivanje javnosti, nepotrebno u ovom trenutku.

– U međuvremenu smo imali tri sjednice i dosad se pokazalo da Vlada ima potporu u Domu narodu, a nadam se da će tako biti i ubuduće – rekla je ona.

Bradara je naglasila da Domu naroda predstoji također izjašnjavanje o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta u kojem je Vlada predvidjela pravce samozapošljavanja i prvo zapošljavanje mladih u BiH.

– To su projekti kojima se trebamo posvetiti, kao i izgradnji boljih gospodarskih i socijalnih uvjeta za sve građane BiH, te se manje baviti politikom – zaključila je.

Za izražavanje nepovjerenja potrebno je najmanje 28 glasova od ukupno 54 delegata, koliko ih Dom naroda trenutno ima.

U najavljenom dnevnom redu današnje sjednice su još Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (hitni postupak) te Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda Parlamenta FBiH.