BiH

počinju redukcije

Vanredno stanje u Banjoj Luci, neka naselja nemaju vode od 15 do 20 dana!

03/07/2022
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, neka domaćinstva nemaju vodu već 15-20 dana

Štab za vanredne situacije Grada Banjaluka zasjedao je danas hitno zbog problema sa vodosnabdijevanjem u pojedinim dijelovima grada. Odlučeno je da se krene s redukcijom vodom i da se u pojednim mjesnim zajednicama proglasi vanredno stanje, javlja N1.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, neka domaćinstva nemaju vodu već 15-20 dana.

“Magičnim štapićem ne možemo riješiti sve probleme, ali moramo poduzeti mjere. Grad može poduzeti dio mjera i vodovod, ali građani mogu da preuzmu drugi dio mjera i način ponašanja. Svi možemo više uraditi, rješenje problema je u svima nama. Odluka je da se proglasi vanredna situacija u mjesnim zajednicma: Donja Kola-Rekavice, Bronzani Majdan, Potkozarje, Verići, Ljubačevo i Donja Piskavica. Mjere koje od danas stupaju na snafu je redukcija vode gdje je moguće, pojačana inspekcijska kontrola i kontrola MUP-a”, rekao je Stanivuković.

Građanima će voda biti dovučena u cisternama. Uputio je apel građanima da racionalno troše vodu i govorio o problemima.

“Neki zalijevaju plantaže, dvorišta, čak i krovove kuća. U ovakvoj situaciji to nije dozvoljeno i poželjno ponašanje. Znamo da je 21. vijek, ali je potrebno da vodu imamo za piće, za stoku, za higijenu… Također, neko ko dobro poznaje mrežu zavrće ventile, mještani u pojedinim dijeloivma sjekirom sijeku cjevovode…”, rekao je Stanivuković.

Poručio je kako slijedi težak period te da je potrebno da se svi solidarišu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.