BiH

Svi u pripravnosti

Vanredno u Prijedoru, vodostaj Sane prešao kritičnu kotu, sprema se evakuacija!

14/05/2019

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je da su svim institucijama, organizacijama i jedinicama naložene mjere iz ovog stepena odbrane

Vanredna situacija proglašena je danas u Prijedoru, budući da je vodostaj Sane prešao kotu od 460 centimetara koja zahtijeva vanredne mjere odbrane od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je da su svim institucijama, organizacijama i jedinicama naložene mjere iz ovog stepena odbrane.

“Pogotovo su ugrožena naselja Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani i gotovo cijeli sanski pojas na području grada”, rekao je Đaković novinarima.

On kaže da zasad nema prekida u snabdijevanju strujom i vodom.

“Na teren se u punom kapacitetu pokreću vozila koja će dovoziti vreće sa pijeskom za obezbjeđivanje ulaznih dijelova individualnih stambenih objekata”, rekao je Đaković i naglasio da se sve mjere preduzimaju u institucionalnom okviru.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedor Dušan Vranješ izjavio je da je u naseljima Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani zaplavljeno 200 stambenih objekata.

“Prevashodno su aktivnosti usmjerene na maksimalno angažovanje dodatnih kapaciteta i tehničkih sredstava na postavljanju privremenih odbrambenih nasipa, vreća s pijeskom. Nije bilo zahtjeva za evakuacijom, ali smo Sportskoj dvorani `Mladost` naložili da se stavi u funkciju za smještaj i prihvat stanovništva, za šta smo i obezbijedili sredstva”, naveo je Vranješ.

Prema njegovim riječima, intenzitet padavina u visinskim zonama uzvodno uz Sanu opada, kao što je slučaj u Ribniku koja je jedna od najviših kota u tom području, tako da se očekuje da se intenzitet smanji i od izvora Sane nizvodno.

“Očekujemo da neće biti situacija kao 2014. godine, jer je tada bio daleko veći intenzitet padavina”, dodao je Vranješ i izrazio očekivanje da će se situacija u Prijedoru smiriti do kraja dana i tokom noći.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš pozvao je građane kojima je potrebna pomoć, nasipanje i sprečavanje prodora vode da se obrate vatrogascima na broj telefona 123.

“Moramo biti strpljivi i smireni. Nemojte slušati glasine da stižu plavni talasi. Treba biti oprezan i preduzeti šta je potrebno. Slušajte informacije Kriznog štaba koje su istinite”, poručio je Miljuš.

Direktor prijedorskog “Vodovoda” Vlado Reljić rekao je da je sistem stabilan i da nema prekida u snabdijevanju strujom na bunarima i pumpama.

“Pod tim uslovima možemo reći da je voda za piće iz centralnog sistema vodosnabdijevanja ispravna”, rekao je Reljić.

On je naveo da se redovno uzimaju uzorci vode i šalju u Banjaluku na analizu i da se zajedno sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Prijedor svakodnevno prate fizičko-hemijski parametri koji služe kao indikatori za eventualno zagađenje.

Gradski štab za vanredne situacije zatražio je od Republičke inspekcije za vodoprivredu da hitno utvrdi stanje zaštitnih vodoprivrednih objekata na Ribnjaku “Saničani” i drugim zaštitnim vodoprivrednim objektima, odnosno branama na području grada, te da o tome obavijesti ovaj štab.

Raste Una kod Bosanskog Novog

Nivo rijeke Une kod Bosanskog Novog prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 34 centimetra i ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema izvještaju Zavoda, nivo Une kod Bosanskog Novog u 9.00 časova iznosio je 484 centimetra.

Vodostaj Sane u Prijedoru u 9.00 časova iznosio je 475 centimetara, za 15 centimetara je prešao kotu vanredne odbrane od poplava i nastavlja da raste.

U padu je nivo rijeke Vrbas kod Delibašinog sela, koji iznosi 523 centimetra i za 153 centimetra je prešao kotu vanredne odbrane od poplava.

Opada i nivo Bosne u Doboju, koji je u 9.00 časova iznosio 364 centimetra, što je za 64 centimetra više od kote redovne odbrane od poplava.

Krupa na Uni: Voda se povlači

U opštini Krupa na Uni voda se povlači sa poplavljenih područja i situacija je povoljnija nego prethodnog dana, rekao je Srni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Rade Milešević.

Prema njegovim riječima, voda se povukla i iz dijela mjesne zajednice Hašani, gdje je juče bilo evakuisano jedno domaćinstvo.

“I dalje je presječena putna komunikacija Hašani-Kozin”, rekao je Milešević.

Milešević je rekao da je zbog odrona otežan saobraćaj na regionalnom putu u Donjim Petrovićima.

Vozila saobraćaju jednom trakom, a o oštećenju je obaviješetno preduzeće “Prijedor putevi”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.