komesar eu

Várhelyi poručio političkim liderima u BiH: Iskoristite ponudu EU

Olivér Varhely – fena (1)

– Bilo kakav bojkot i blokade sa bilo koje strane su aposolutne neprihvatljive i ne idu nikome u prilog. Od svih političkih lidera očekujemo da vrate pažnju na provedbu reformi – poručio je Várhelyi

Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi danas je nakon sastanaka sa bh. zvaničnicima izjavio da je njegova poruka domaćim liderima da se posvete političkom dijalogu i zaživljavanju evropske agende u BiH.

– Tek tada ova zemlja može u cijelosti ostvarivati sve pogodnosti koje dolaze iz programa i fondova Evropske unije uključujući evropski investicioni paket koji je temeljni paket pomoći EU s ciljem unapređenja ekonomije i podrške u popravku od pandemije Covid 19 – rekao je Várhelyi.

Kaže da je BiH važna korisnica ovog programa i plana i njegova realizacija bi omogućila realizaciju onih ključnih projekata, koji su prethodni usaglašeni sa domaćim vlastima.

– Međutim ta realizacija zahtijeva sa svoje strane hitno djelovanje i hitno poduzimanje radnji. Neki od primjera projekata su u oblasti transporta koridor Vc, koji ne podrazumijeva samo autoput već i željeznički saobraćaj. Zatim deminiranje rijeke Save, osiguranje putne konekcije na relaciji Sarajevo – Podgorica, gasna interkonekcija između BiH i Hrvatske. Generalno cijeli ovaj plan predstavlja značajnu šansu za BiH da u cijelosti tranformiše svoj postojeći model privrede i da napravi iskorak u smislu zelene i digitalne transpormacije odnosno da ide dalje u pravcu postepenog smanjenja ovisnosti o uglju kao sirovini – istakao je Várhelyi.

Također, podvukao je da bi se u cijelosti uživale sve pogodnosti koje dolaze kroz navedenu vrstu pomoći potrebno je imati hitne mjere i aktivnosti koje bi se poduzimale, a kako bi se osigurala prava pomoć uključujući i u kontekstu oporavka nakon pandemije.

– Potrebno je da imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. Još uvijek se čeka na odluke, koje će osigurati realizaciju značajnih investicija. U suprotnom prijeti opasnost da ove infrastrukturne investicije budu izgubljena šansa. Govorimo o gotovo 1,5 milijardi eura infrastrukturnih ulaganja ili 90 miliona eura koje još ostaju za realizaciju u okviru IPA-e za 2022. godinu. Bez ovih hitnih odluka prijeti opasnost za BiH da ne bude u narednoj godini učesnica i brojnih drugih programa kao što su programi Kreativna Evropa i Horizont 2020 – naglasio je Várhelyi.

Političkim liderima prenio je poruku da sa svoje strane iskoriste postojeću ponudu Evropske unije u smislu jedne i političke i finansijske podrške koja se pruža BiH, koja će omogućiti njen oporavak.

– Zato je potrebno imati jedan konstruktivan dijalog i volju svih strana i aktera. Bilo kakav bojkot i blokade sa bilo koje strane su aposolutne neprihvatljive i ne idu nikome u prilog. Od svih političkih lidera očekujemo da vrate pažnju na provedbu reformi – poručio je Várhelyi, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.