Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropski komesar

Varhelyi: Velika šansa pred svima nama

Oliver Varhelyi

“Što se nas tiče, mi smo itekako spremni i stojimo na raspolaganju za daljnji rad i saradnju s BiH i drugim zemljama regiona. Spremni smo na cjelovitu promjenu ovog okruženja u narednih četiri do pet godina”, poručio je Oliver Varhelyi, evropski komesar za susjedstvo i proširenje

Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, poručio je da je velika šansa pred svima nama, cijelim regionom jer novi saziv Evropske komisije djeluje sa vrlo jasnom porukom, a ta poruka je da je Zapadni Balkan prioritet kroz jačanje odnosa i integraciju u Evropsku uniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Izrazio je zadovoljstvo što je danas u Sarajevu i to sa dobrim vijestima.

“Imao sam priliku da se danas sastanem sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, entitetskim premijerima i drugim dužnosnicima. Napomenuo bih da je velika šansa pred svima nama, cijelim regionom. Vama je možda i poznato da od prvog dana rada novi saziv Evropske komisije djeluje sa vrlo jasnom porukom, a ta poruka je da je Zapadni Balkan prioritet. Kontinuirano radimo na jačanju odnosa”, pojasnio je Varhelyi.

Kako je kazao, region Zapadnog Balkana je dio Evrope i rade na tome da i formalno postane dio Unije.

“Jedan od prvih koraka bila je razrada nove metodologije proširenja. Poznato vam je da su otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U narednom periodu radimo na ubrzanom oporavku od krize uzrokovane COVID-19, ali isto tako ubrzano radimo i na smanjenju nejednakosti u ovom stepenu razvoja između zemalja Balkana i EU”, rekao je Varhelyi.

Prema njegovim riječima, danas predstavljaju treći i konačni element iz nove revidirane strategije proširenja za Zapadni Balkan, a radi se o novom ekonomsko-investicijskom planu.

“Upravo zbog posljedica COVID krize itekako je važno da zajednički radimo i ulažemo napore na oporavku naših privreda. Jednako tako je važno i da radimo na ubrzanju oporavka privreda regiona. Iz tog razloga predstavljamo ekonomski investicijski plan koji je itekako značajna injekcija sa sredstvima od više od devet milijardi eura za grantove i više od 20 milijardi eura koje se osiguravaju kroz garancije. Ukupna suma predstavlja jednu trećinu ukupnog BDP-a svih zemalja Zapadnog Balkana”, pojasnio je Varhelyi.

Rekao je i da “određene računice pokazuju da bi se zahvaljući ovoj finansijskoj injekciji mogao očekivati rast BDP-a od nekih 3,6 posto”.

“Međutim, ima i onih koji tvrde da bi ova brojka i rast mogao biti i veći. Ogroman potencijal vidimo u regionalnoj saradnji i iz tog razloga cijeli ekonomski investicijski plan je upravo regionalan. U ovim kriznim vremenima vidjeli smo da je itekako moguće da region zajednički radi i sarađuje”, istakao je Varhelyi.

Plan se, kako je kazao, također temelji i na konceptu regionalnog ekonomskog područja, jednog funkcionalnog “mini Šengena”.

“Njegova osnovna ideja podrazumijeva slobodni protok roba, kapitala, ljudi i usluga, omogućujući cijelom regionu da bude fukcionalan ekonomski prostoru i atraktivniji za investitore. Svi ćemo se složiti da je zajednički cilj da ovo područje bude atraktivniji za investitore. Da bi se to ostvarilo potrebno nam je unapređenje infrastrukture, povezivanje glavnih gradova zemalja regiona. Govorimo i o smanjenju korištenja uglja koji sam po sebi pedstavlja zdravstveni rizik. Sve su ovo aktivnosti koje su usmjerene u pravcu rasta i otvaranja radnih mjesta i davanja perspektive mladima”, objasnio je Varhelyi.

Da bi se investicijski plan i cijela zamisao pokazali uspješnim, smatra da je potrebno da imamo bržu dinamiku provedbe reformi u BiH, a tu prvenstveno misli da oblast vladavine prava.

“Što se nas tiče, mi smo itekako spremni i stojimo na raspolaganju za daljnji rad i saradnju s BiH i drugim zemljama regiona. Spremni smo na cjelovitu promjenu ovog okruženja u narednih četiri do pet godina. To kažem jer ekonomsko – investicijski plan je zaista u mogućnosti da donese konkretne, opipljive rezultate za sve građane ovog regiona u narednih četiri do pet godina”, optimističan je Varhelyi.