BiH

7 optuženih

Iz Tužilaštva BiH se pohvalili “najopsežnijom optužnicom u postdejtonskoj BiH”

09/10/2020
FOTO: Ilustracija

Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga

Ukupno 7 optuženih osoba, terete se za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona opojne droge marihuana-“skunk”, sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema zemljama EU.

Ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje 2 miliona eura.

Nakon višemjesečne opsežne istrage, vođene u skladu sa Državnom strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i Državnom strategijom za spriječavanje i zlouporabu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i saradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 2016. do 2019. godine, kao organizirana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizirali, isplanirali i realizirali krijumčarenje opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u količinama od oko 200 kilograma a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma, a koja je krijumčarena sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema R Hrvatskoj i zemljama EU.

Opertivnim aktivnostima policijskih organa a u koordinaciji sa tužiteljstvom, agencije za provođenje zakona, uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje 2 tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske.

Prilikom izvršenja pretresa i lišenja slobode, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Optužnica se odnosi na ukupno 7 optuženih osoba:

-Antunović Ivan, rođen 08.03.1969. godine u Stocu

-Kovačević Borislav, rođen 08.01.1978. godine u Trebinju

-Cvijanović Ivan, rođen 29.01.1987. godine u Sarajevu

-Vuletić Mario, rođen 07.09.1987. godine Metkoviću, R Hrvatska

-Vuletić Jurica, rođen 10.10.1986. godine u Trebinju, nastanjen u Metkoviću, R Hrvatska

-Hodžić Haris, rođen 16.10.1983. godine u Travniku

-Bošković Nikola, rođen 01.04.1963. godine u Stocu
Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodjeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, stoji u saopštenju iz Tuilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.