Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski komesar za proširenje

Várhelyijeva poruka za BiH: Ova ponuda Evropske komisije dolazi samo jednom

oliver Varhelyi EP

Naglasio je da ova preporuka dolazi pod uvjetom da se ispune neki koraci i to da se prioritetno usvoji zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), zakon o sudovima, zakon o sprečavanju sukoba interesa te poduzmu odlučni koraci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Briselu da lideri Bosne i Hercegovine trebaju iskoristi priliku koja im je data nakon preporuke za davanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

On je danas predstavio Paket proširenja za 2022. godinu, rekavši da je Evropska komisija preporučila dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji o čemu bi se trebalo odlučivati vjerovatno u decembru pred Vijećem EU.

Naglasio je da ova preporuka dolazi pod uvjetom da se ispune neki koraci i to da se prioritetno usvoji zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), zakon o sudovima, zakon o sprečavanju sukoba interesa te poduzmu odlučni koraci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Također, potrebno je osigurati bolje mehanizma upravljanja granicama, uspostaviti funkcionalni sistem azila te spriječiti slučajeve mučenja i zlostavljanja uspostavom međunarodnog mehanizma, garantirati slobodu medija i zaštitu novinara te odgovarajuće praćenje zastrašivanja medija.

Na konferenciji za medije je naglasio da je hitno potrebno provesti i izborne i ustavne reforme, a davanje kandidatskog statusa je ponuda za bh. lidere koja dolazi samo jedenom uz visoka očekivanja te će sve oči biti uprte na političku elitu u BiH.

Nakon izbora održanih 2. oktobra, očekuje se da liderstvo brzo uspostavi institucije i da se lideri fokusiraju na reforme potrebne za napredak na putu ka Evropskoj uniju i to je ono što, kaže Várhelyi, narod zaslužuje.

Najavio je kako je Komisija spremna da pojača podršku i bude pouzdan partner te će nastaviti praćenje implementacije 14 ključnih prioriteta na osnovu napretka na terenu i o njima se ne može pregovarati.

– BiH ih mora ispuniti prije nego što bude u mogućnosti otvoriti pristupne pregovore – zaključio je Várhelyi.

Naglasio je i da je u interesu EU ubrzati proces integracija zemalja zapadnog Balkana općenito u šta je uloženo mnogo truda u proteklim godinama, ali je važno da zemlje ubrzaju reforme i ostvare napredak ove godine.

Kazao je i da EU otvara tržište električne energije za zemlje zapadnog Balkana kako bi se smanjila zavisnost Evropske unije i zapadnog Balkana od Rusije. Osigurano je 390 milijardi eura za naredne godine za energetska ulaganja.

Od toga je 3,2 milijarde eura osigurano za zapadni Balkan kroz 24 projekta što će omogućiti ubrzavanje reformi na socioekonomskom planu i time suzbijanje jaza između EU i zapadnog Balkana u tom smislu.