BiH

tuzla

Vasiljević: Želim da zajedno njegujemo i proslavljamo sve praznike

07/01/2020

Najvažnije je, smatra Vasiljević, u dane praznika poslati poruke mira i ljubavi, ali i tolerancije i suživota

Aleksandar Vasiljević iz Tuzle, koji je svoje božićno slavlje s porodicom započeo postom i molitvom u krugu najbližih, smatra kako je najvažnije čuvati i njegovati tradiciju proslave Božića koju je on naslijedio od svojih roditelja.

Kaže da njegova porodica i on najradosniji hrišćanski praznik Božić proslavljaju s najboljim prijateljima i komšijama.

– Mene su roditelji učili da trebamo voljeti svoje i poštovati tuđe. Želim da zajedno njegujemo i proslavljamo sve praznike. Želim da svi ljudi proslave Božić u miru i veselju – istaknuo je Vasiljević, koji je sa brojnim vjernicima u Tuzli prisustvovao večernjoj službi i paljenju badnjaka uoči pravoslavnog Božića.

Najvažnije je, smatra Vasiljević, u dane praznika poslati poruke mira i ljubavi, ali i tolerancije i suživota.

– Mi trebamo njegovati i naše lijepe običaje. Jedni s drugima trebamo slaviti naše praznike. Ja sam veoma sretan jer sam vidio mnogo naših sugrađana islamske vjere, kao i katolike da su došli uveličati naš Božić – naglasio je Vasiljević, koji više od 40 godina živi u Tuzli i predsjednik je Odbora pravoslavne crkve u Tuzli.

Pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju. Vjernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se slavi tri dana. To je obiteljski blagdan i slavi se u kući i u crkvama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.