Globus

generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg pozvao na smirivanje tenzija na Bliskom istoku

07/01/2020

Stoltenberg je kazao da Iran provodi neke aktivnosti kojima destabilizira region te je dodao da su sve članice NATO-a saglasne da Iran ne bi trebao nikada posjedovati nuklearno oružje

Na vanrednoj sjednici Vijeća Sjevernoatlantskog saveza (NATO) razmatrana su posljednja dešavanja u Iraku i eskalacija tenzija u odnosima između Irana i SAD-a.

Govoreći nakon jučerašnje sjednice u Bruxellesu, generalni sekretar Jens Stoltenberg naglasio je da je sigurnost osoblja NATO-a u Iraku najvažnija i da je Savez privremeno obustavio aktivnosti na terenu.

U saopćenju NATO-a se navodi da je Savez spreman nastaviti s osposobljavanjem i izgradnjom kapaciteta kad situacija to dozvoli te je i dalje snažno opredijeljen za borbu protiv međunarodnog terorizma.

Stoltenberg je pozvao na suzdržanost i smirivanje tenzija na Bliskom istoku, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Novi konflikt nikom nije u interesu. Dakle, Iran treba da se suzdrži od daljeg nasilja i provokacija“, poručio je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg nakon sjednice.

Stoltenberg je kazao da Iran provodi neke aktivnosti kojima destabilizira region te je dodao da su sve članice NATO-a saglasne da Iran ne bi trebao nikada posjedovati nuklearno oružje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.