Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar odbrane SAD-a

Esper: Ne postoji odluka o povlačenju iz Iraka

Mark Esper

Na društvenim mrežama se pojavilo pismo koje je navodno napisao komandant američkih snaga u Iraku William Seely i u kojem se najavljuje da će se koalicione snage za borbu protiv terorističke organizacije ISIS na zahtjev iračkog parlamenta i vlade u narednim danima i sedmicama povući iz Iraka

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper poručio je da SAD nema plan povlačiti vojsku iz Iraka.

Esper je odbacio sadržaj pisma koje kruži društvenim mrežama i u kojem se najavljuje navodno povlačenje američkih i koalicionih snaga iz Iraka.

“Analiziramo to pismo, pokušavamo otkriti odakle dolazi. Ne znamo o čemu je riječ. Sadržaj ne odgovara našoj poziciji. Međutim, ne postoji nikakva odluka, niti plan o povlačenju iz Iraka“, rekao je Esper novinarima u Pentagonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na društvenim mrežama se pojavilo pismo koje je navodno napisao komandant američkih snaga u Iraku William Seely i u kojem se najavljuje da će se koalicione snage za borbu protiv terorističke organizacije ISIS na zahtjev iračkog parlamenta i vlade u narednim danima i sedmicama povući iz Iraka.

U pismu se navodi kako američke snage poštuju odluku iračkih institucija i da će se povlačenje izvoditi noću kako ne se ne bi stekao utisak da SAD šalje nove dodatne snage u Irak.

Pismo je navodno naslovljeno na zamjenika Združenih iračkih snaga Abdul Amira i u njemu se navodi kako će tokom povlačenja koalicionih snaga zbog sigurnosnih razloga intenzivnije letjeti helikopteri CH-47 Chinook, UH 60 i AH-64 Apache.

Uporedo s tim, irački premijer Adel Abdul Mahdi je primio američkog ambasadora Matthewa Tuellera i izvijestio ga o neophodnosti saradnje na implementiranju odluke iračkog parlamenta o povlačenju stranih snaga iz Iraka.

Mahdi je američkom izaslaniku istakao ozbiljnost aktuelne situacije i kazao mu da zvanični Bagdad čini sve kako ne bi došlo do otvorenog rata.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su nakon napada u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, odnosno elitne jedinice Revolucionarne garde Irana.

Zvanični Teheran zaprijetio je da će odgovoriti na američki napad.