Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Vasković: Višković skamenjen od straha zbog istrage oko lažne bolnice

viskovic dodik cvijanovic (1)

Uprkos navedenom, Višković je u paranoji da bi mogao biti žrtvovan zbog velikog pritiska javnosti, a najveći strah mu je da bi Tužilaštvo BiH moglo da preuzme predmet, kao što je to učinjeno i u slučaju “Respiratori”

Radovan Višković skamenio se od straha nakon što je Uprava kriminalističke policije MUP RS izuzela dokumentaciju oko nabavke lažne pokretne bolnice, od koje je u RS stigao samo prastari šator, piše novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

Višković se prestravio uprkos uvjeravanjima vrha režima da će istraga završiti u kanti za smeće, kao i sve dosadašnje nazoviistrage koje vodi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala (Republičko tužilaštvo), na čijem čelu je notorni Miodrag Bajić, čija stvarna funkcija je zaštita korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala, piše Vasković.

Bajić je za ovaj slučaj, odnosno njegovo zataškavanje, delegirao svoju provjerenu marionetu Živanu Bajić, koja ima zadatak da ništa ne uradi; Ionako malo šta zna, tako da joj to neće biti veliki problem.

Uprkos navedenom, Višković je u paranoji da bi mogao biti žrtvovan zbog velikog pritiska javnosti, a najveći strah mu je da bi Tužilaštvo BiH moglo da preuzme predmet, kao što je to učinjeno i u slučaju “Respiratori”, koje je državno tužilaštvo preuzelo od Kantonalnog.

Plaši se i da bi mogao biti smijenjen i prije izbora, nakon čega bi ga, kako smatra, Milorad Dodik bez milosti žrtvovao, kako bi pokazao “borbu” protiv kriminala.

Zbog slučaja “Respiratori” pritvoreni su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite i Fikret Hadžić, vlasnik firme “Srebrena malina”.

Sve što je učinjeno oko nabavke šatora je teško krivično djelo, a Višković je sam sebe pokopao izjavom da je, privatnim razgovorom, dogovorio nabavku lažne pokretne bolnice.

„U razgovoru sa jednim dobrim prijateljem, tražio sam od njega neku drugu uslugu, a on je rekao – eto imam i to (poljsku bolnicu) i onda smo jednim telefonskim razgovorom to riješili. Možeš li ti to zaustaviti i vratiti. Mogu, i tako se odigralo“, ispričao je Višković za TV K3 i tako sam sebi napisao optužnicu, jer ništa ne bi trebalo da se nabavlja privatnim telefonskim razgovorima, već prema zakonskim procedurama. A to je već, zakonske procedure, nepoznanica za glavne šefove Režima.

Nakon njegovog privatnog dogovora, Vlada RS je 21. marta donijela odluku o nabavci pokretne bolnice za 3,6 miliona KM i dala rok od deset dana da se ona isporuči.

Međutim, od toga nije bilo ništa duže od dva mjeseca, a 29.05. donešena je odluka o raskidu ugovora sa firmom “Balkan Global”, vlasnika Slavena Ristića; Očito uplašeni da će odgovarati zbog evidentnog kriminala, jer je stigao samo prastari šator, ugovor je raskinut, a kako će doći do povrata 4,6 miliona KM, koliko je utrošeno za nabavku prastarog šatora nije poznato.

Treba naglasiti da prevaru potvrđuje i činjenica da je od Agemcije za lijekove BiH zatražena dozvola za uvoz navodne opreme tek 27.05., odnosno dva mjeseca i šest dana nakon što je donesena odluka o nabavci pokretne bolnice i pedesetsedam dana nakon isteka roka za njenu isporuku.

Osim Viškovića, istragom bi morao biti obuhvaćen i Branimir Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, pomenuti Ristić i još niz drugih osoba koje su učestvovale u ovoj prevari.

Nema dileme da je riječ o teškom krivičnom djelu i da su načinjene ogromne štete; Samo na avionskom prevozu, koji je plaćen 400.000 KM (tri leta) ukradeno je 370.000 KM, jer sva tri leta nisu mogli, prema riječima stručnjaka, koštati više od 30.000 KM.

I ovaj slučaj bi Tužilaštvo BiH moralo preuzeti, pošto je riječ o međunarodnom kriminalu milionskih razmjera, budući da je za nabavku šatora iskeširano ukupno, prema zvaničnim podacima, 4,6 iliona KM, a šatorčina dovezena navodno iz Njemačke.

Osim navedenih, brojni su drugi razlozi da se ne vjeruje u navodnu istragu Bajićevog Posebnog odjeljenja, jer oni već deceniju pokrivaju teške kriminalne akcije, još iz vremena dok se ta nazoviinstitucija zvala Specijalno tužilaštvo BiH.

Uz to, Ristić, vlasnik “Balkan Global” i TRZ “Bratunac”, je u poslovno-prijateljskim odnosima sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, koji će, izvan svake razumne sumnje, učiniti sve da istragu odvede u šatorski zades, piše Vasković.