Vidović: Do petka ćemo znati odluku o Oriću

BiH

vasvija vidovic

Vasvija Vidović, advokatica odbrane Nasera Orića, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakla je kako je upoznata sa navodima u pojedinim srbijanskim medijima da će ratni komandant Srebrenice, koji je u pritvoru od 10. juna, biti oslobođen do kraja sedmice, napominjući kako je ipak u ovom momentu teško kazati šta će se dešavati narednih dana.

“Uložili smo žalbu na pritvor i po žalbi uvijek takva mogućnost postoji. Mi se naravno borimo za to ali je teško sada prognozirati šta će se desiti bez obzira šta pišu srbijanski mediji. Poslali smo materijale i uložili žalbu i sve ono što smo smatrali da može pomoći priložili smo”, kazala je Vidović.

Napominje kako je su u materijalu koji su poslali švicarskim pravosudnim organima naveli da je Orić uhapšen bez pravnog osnova i da je zadržan bez ikakvog osnova.

“U timu odbrane imamo razne argumente, od procesne do suštinske prirode. Recimo da je uhapšen bez pravnog osnova i zadržan bez pravnog osnova. Komunikacija između švajcarske vlade i srbijanskih organa vlasti je uslijedila nakon njegovog hapšenja. Švajcarske vlasti su se pozivale na nevažeću potjernicu a nisu se pozivale na bilo kakvu zamolnicu ili ugovor. Dalje, mi smo čvrsto uvjereni u činjenicu da je Naser već pravosnažno presuđen za tu stvar i naravno mi osporavamo svaki drugi argument u ovom predmetu”, rekla je Vidović.

[quote_box_right]Vasvija Vidović, advokatica odbrane Nasera Orića napominje kako su u materijalu koji su poslali švicarskim pravosudnim organima naveli da je Orić uhapšen bez pravnog osnova i da je zadržan bez ikakvog osnova[/quote_box_right]

Istakla je kako je vrlo važno da je Tužilaštvo BiH jučer poručilo da se predmet Naser Orić vodi pred pravosuđem BiH.

“To je značajno u svakom slučaju. Orić je spreman na suđenje u bilo kojoj državi izuzev u Srbiji jer je vidio da su u toku postupka protiv njega u Hagu koristili isfabrikovane i falsifikovane dokaze koje su prezentirali tužiocu. Za nas je to značajno jer ukoliko bi došlo do najgoreg, da se ne uvaže argumenti druge prirode, procesne i pravne, na koje mi ukazujemo, izručenje BiH bi bilo povoljnije nego Srbiji. Mi ćemo u svakom slučaju, bilo da se sudi ovdje ili u Srbiji, tvrditi da je to presuđena stvar”, naglasila je advokatica odbrane Nasera Orića.

Na kraju ističe da je u ovom momentu sve u rukama švicarskog pravosuđa koje će do petka donijeti konačnu odluku u predmetu Orić kada će biti poznato da li će biti izručen Srbiji, BiH ili će biti pušten na slobodu.

Podsjećamo, Orić je 10. juna u poslijepodnevnim satima priveden u švicarskom Bernu zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten. Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi gdje je uhapšen prema potjernici koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Interpol Beograd raspisao je međunarodne potjernice za komadantima odbrane Srebrenice tokom rata u BiH Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru prošle godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina tokom 1992. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nespriječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.