Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Vasvija Vidović: Nema novih informacija o hapšenju Nasera Orića

11/06/2015

Advokatica Nasera Orića, koji je jučer uhapšen u Ženevi, Vasvija Vidović kazala je danas Feni da nema novih informacija o tom hapšenju niti se čula s Orićem.

Potvrdila je da se Orić nije javio ni porodici s kojom je Vidović također u kontaktu.

[pull_quote_right]Naser Orić, ratni komandant 28. divizije Armije BiH, tokom suđenja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima[/pull_quote_right]

Dodala je da će švicarski advokat biti Oriću na raspolaganju, kako bi se uradile zakonske procedure potrebne za ovakve slučajeve.

Prema saznanjima Vidović, Orić je uhapšen prema potjernici iz 2014. godine koja je trebala biti povučena nakon što je BiH protestirala zbog nje kod Interpola.

Naime, upućen je protest iz BiH na tu potjernicu koju je raspisala Republika Srbija, a kada jedna država to učini potjernica se povlači i po njoj se uhapšeni ne može izručiti državi koja ga potražuje.

Po ovoj potjernici, Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Nasera Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju.

Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u općini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Naser Orić, ratni komandant 28. divizije Armije BiH, tokom suđenja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.