Vatrogasci i Hitna pomoć spasili bebu iz stana na 14. spratu u Sarajevu

pozar alipasino – beba

Vatrogasci i policija, sa doktoricom Hitne pomoći koja je prvo odbila da im se pridruži, a potom je krenula s njima nakon nagovaranja, ušli su u stan na 14. spratu u neboderu u ulici Semira Frašte na Alipašinom polju, gdje se nalazi majka sa bebom starom mjesec dana kako bi im pružili ljekarsku pomoć.

Većina stanara nebodera gdje su gorjela dva lifta, i pored gustog dima u haustoru, uspjela je napustiti stanove, ali majka sa bebom se nije usudila. Međutim, hrabri vatrogasci uspjeli su bebu spasiti i iznijeti iz zgrade, javlja reporter novinske agencije Patria.

Inače, kako su nam rekli stanari, zadnjih mjesec dva čudne stvari su se događale sa liftovima, a sve je to prijavljeno policiji.

Predstavnik stanara Senad Redžić kazao nam je da su čak organizovali i dežure, kako bi uhvatili onoga ko je sabotirajući liftove ugrožavao ljudske živote, No, nisu ga uspjeli uhvatiti, a policija je rekla da oni tu ništa ne mogu.

-Bojao sam se ovoga. Neko je mogao poginuti. Ne znamo šta ćemo dalje, jer nam je neko i hidrant pokvario. Sumnjam da je sve namješteno, a da će policija sada adekvatno pristupiti ovom slučaju, kazao je Redžić.

Ekipa Hitne pomoći za sada ne može reći koliko je pružila interevencija jer stanari stalno pristižu.

Darko Samardžić, šef Vatrogasne jedinice Stup u izjavi za NAP kazao je da su pozvani zbog dojave da su u liftu zaglavljeni ljudi. Ali, tek kada su došli vidjeli su da gore kabine liftova na 6. i 11. spratu.

-Odmah smo pristupili gašenju, a zbog zatvorenog prostora širio se strahovit dim koji je uspaničio građane, Odmah smo provjetrili zgradu, ali to vrlo teško ide. Požar je ugašen, ali ostajemo ovdje sve dok se dim ne raziđe. Svi građani koji su trebali ljekarsku pomoć dobili su je tako što su im vatrogasci osigurali komunikaciju. Vjerujem da je riječ o elektroinstalacijama jer je zgrada stara, ali to će na kraju nego drugi utvrditi, kaže Samardžić.