Više od 40 posto punoljetnog stanovništva u BiH su pušači

pusenje1123

Duhanska epidemija jedna je od najvećih prijetnji zdravlju sa kojima se svijet ikada suočio i koja godišnje odnese približno šest miliona života.

Više od pet miliona smrtnih slučajeva rezultat je direktnog konzumiranja duhanskih proizvoda, dok više od šesto hiljada nepušača umire zbog izloženosti duhanskom dimu, piše Al Jazeera.

Približno 80 posto od milijardu pušača u svijetu živi u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, gdje je najveća smrtnost od bolesti povezanih sa konzumiranjem duhana.

U nekim zemljama djeca iz siromašnih porodica rade na duhanskim poljima i posebno su izložena zelenoj duhanskoj bolesti, koja je uzrokovana nikotinom koji se apsorbuje kroz kožu zbog kontakta sa svježim listom duhana.

Snažna medijska kampanja protiv pušenja u razvijenim zemljama učinila je pušenje nepopularnim, ali konzumiranje duhanskih proizvoda u nerazvijenim zemljama i dalje je u porastu, pa tako i u našoj regiji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) više od 40 posto punoljetnog stanovništva u Bosni i Hercegovini su pušači, dok ih je najmanje u Makedoniji – 22 posto.

pusenje1