BiH

Republika srpska

Važenje mjera za suzbijanje koronavirusa produženo do 12. oktobra

21/09/2020
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Novim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije precizirano je da nadzor nad provođenjem mjera vrše i pripadnici MUP-a RS

Republički štab za vanredne situacije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska donio je danas, na 56. sjednici u Banjaluci, Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID – 19) u Republici Srpskoj, kojim su produžene sve preventivne mjere do 12. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zaključkom je preciznije normirano da se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS-a.

Pojašnjava se da ugostiteljski objekti, bioskopi, pozorišta, muzeji i slično dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera Instituta za javno zdravstvo RS sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance. Ovim je precizirano da se ograničenje javnog okupljanja u grupama većim od 50 lica ne odnosi na rad ugostiteljskih objekata, odnosno broj lica koja će moći da borave u ugostiteljskim objektima zavisiće od površine objekta.

“S tim ciljem, uvodi se obaveza ugostitelja i pružaoca usluga u oblasti kulture i umjetnosti (muzeja, bioskopa, pozorišta i slično) da na ulazu u objekat postavi obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu. Oblik i sadržaj obavještenja definisaće Institut za javno zdravstvo RS”, navodi se u saopštenju.

Osim dosadašanjeg nadzora od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije, nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka vršiće i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.