provjera obučenosti

Počela vojna vježba Oružanih snaga BiH na Manjači, nadgleda je NATO (FOTO)

NELb

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocjenjeni od ocjenjivača NATO-a u području interoperabilnost

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) počeli su danas na vojnom poligonu “Manjača” četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocjenjeni od ocjenjivača NATO-a u području interoperabilnosti, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

To, kako se navodi, podrazumijeva provjeru obučenosti, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih jedinica po NATO-ovoj listi zadataka.

Uspješnim realiziranjem vježbe NEL-1, spomenuta jedinica lake pješadije nivoa bataljona završit će prvi nivo četverogodišnjeg ocjenjivanja po NATO-vom Konceptu operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna po NATO standardima.

Potom slijedi drugi nivo dvogodišnjeg ocjenjivanja u području borbene spremnosti, nakon čega je jedinica certificirana za sudjelovanje u multinacionalnim operacijama vođenim NATO-om, operacijama Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

– Radi dostizanja interoperabilnosti s oružanim snagama članica NATO saveza te sudjelovanja u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarirale Bataljonsku grupu lake pješadije. Ova je jedinica u novembru 2019. godine uspješno prošla i vježbu ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) u skladu s NATO procedurama, a koja je bila preduvjet za realizaciju NEL-1 – navodi se u saopćenju.

Iz MOBiH-a ističu kako je Koncept operativnih sposobnosti, program kojim se izgrađuje, dostiže i verificira interoperabilnost i operativna sposobnost deklariranih jedinica za sudjelovanje u operacijama predvođenim NATO-om.

Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica OSBiH (750 pripadnika), koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Za sve sudionike vježbe osiguran je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OSBiH, a sredstva za osobnu i kolektivnu higijenu donirala je Britansko ambasada u BiH, navodi se u saopćenju.