Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zijad Mutap” i ostali

Već na dan smrti Dženana Memića doktor je konstatirao da je riječ o ubistvu

alisa mutap – Armin Durgut Pixsell

U neko doba kad je rađena obdukcija doktor Žujo je rekao Hasanu Dupovcu “ovo nije za vas”. Hasan Dupovac je izašao, ostali smo Olga Vukša i ja. Nakon toga, kada Dupovac odlazi, uzimaju se uzorci noktiju, dlake i krvi i kaže se da je ubistvo. Ja sam to zapisao u knjigu ostalih radnji i tada se sve okreće. Upoznajem načelnika s tim da nije saobraćajna nesreća, nego ubistvo – ispričao je svjedok Nikšić

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži, a usljed kojih je preminuo 15. februara 2016. godine.

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Svjedok Edin Nikšić, bivši uposlenik MUP-a KS, prisustvovao je u svojstvu kriminalističkog tehničara obdukciji tijela Dženana Memića obavljenoj 15. februara 2016 .godine u prosekturi Groblja “Bare” u Sarajevu.

DOKTOR ŽUJO DUPOVCU: OVO NIJE ZA VAS

Nikšić je ispričao da je proces obdukcije predvodio vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, a da su prisutni još bili obducent Ado Mušić, Hasan Dupovac, šef Jedinice za saobraćajne istrage i Olga Vukša, inspektorica iz Odjeljenja za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS-a.

Svjedok je opisao proceduru i radnje koje su se provodile pri obdukciji, te je kazao da je on fotografisao sve faze tog procesa. Nikšić je ispričao i da je tokom obdukcije tijela Dženana Memića, doktor Hamza Žujo kazao da je riječ o ubistvu, nakon čega je Dupovac morao napustiti prostoriju gdje je vršena obdukcija.

– U neko doba kad je rađena obdukcija doktor Žujo je rekao Hasanu Dupovcu “ovo nije za vas”. Hasan Dupovac je izašao. Ostali smo Olga Vukša i ja. Nakon toga, kada Dupovac odlazi, uzimaju se uzorci noktiju, dlake i krvi i kaže se da je ubistvo. Ja sam to zapisao u knjigu ostalih radnji i tada se sve okreće. Upoznajem načelnika s tim da nije saobraćajna nesreća, nego ubistvo – ispričao je svjedok Nikšić.

On je pojasnio da je o svemu sačinio izvještaj, a da za daljnje radnje u ovom predmetu nije bio nadležan, nego je nakon što je doktor Žujo konstatirao da je riječ o ubistvu, a ne o saobraćajnoj nesreći korake trebao poduzeti načelnik.

Ermin Gačanović, advokat optuženog Hasana Dupovca, pokušao je relativizirati Nikšićevo svjedočenje na način da je konstatirao da će se se svjedok saglasiti s tvrdnjom Gačanovića “da koje je krivično djelo ne govori obducent , nego …”

Međutim, svjedok se usprotivio pokušaju predstavljanja rezultata nalaza obdukcije kao jednog od ključnih dokaza za prekvalifikaciju djela iz saobraćajne nesreće u ubistvo, te je kazao da je veoma važno ono što je rekao doktor Žujo, a podsjetio je da je to rekao u prisustvu inspektorice iz Odjela za krvne delikte Olge Vukše.

Pred Sudom BiH svjedočila je i zaštićena svjedokinja M5. Zbog mjera zaštite koje je dobila, ime i fotografiju ove svjedokinje mediji ne smiju objaviti.

Riječ je o dugogodišnjoj uposlenici MUP-a KS, a kako se ispostavilo tokom njenog svjedočenja i bliskoj prijateljici Hasana Dupovca za kojeg je ona sama kazala da nakon “10 godina rada postanete kao porodica”.

Inače, svjedočenje ove svjedokinje bilo je specifično po tome jer je djelovala uplašeno, zbunjeno, a na više pitanja odgovorila je da se ”ne sjeća”.

Tako se svjedokinja M5 nije mogla čak sjetiti ni s kim je dijelila kancelariju u kojoj je radila, ali je na pitanje tužitelja Tužilaštva BiH Ćazima Hasanspahića, da li je u kancelariju u kojoj je ona radila dolazio Hasan Dupovac odgovorila potvrdno.

Ova svjedokinja je ispričala da je jednom prilikom kada je Dupovac pregledao spis za koji ona misli da je onaj o predmetu Dženana Memića primijetila da je plava koverta koja je ranije bila u predmetu, završila u korpi za otpatke.

Ona je to ocijenila neuobičajenim, te je pitala kako je kazala “svog šefa” da li im treba ta koverta, a da joj je on odgovorio: “Ne treba, sve što je trebalo već smo dali”.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića da imenuje osobu koju naziva šefom, svjedokinja M5 tiho je izustila “Hasan Dupovac”.

Iz ponašanja ove svjedokinje danas je bilo očigledno da se ona nelagodno osjeća i davala je neodređene odgovore o koverti iz spisa Dženana Memića koja je završila u smeću, te se svjedokinja danas na pitanja tužitelja uglavnom ograđivala odgovorima “da pretpostavlja” da je to bila ta koverta, kao i da ne zna šta je bilo u njoj, jer nije izvršila uvid u sadržaj koverte.

Na pitanje tužioca Hasanspahića da li se radi o koverti u kojoj su bili komadi stakla koji su naknadno doneseni, svjedokinja je kazala: “Da, pretpostavila sam da je to ta koverta”.

Međutim, tužitelj Hasanspahić je kazao da su ovakvi, neodređeni odgovori svjedokinje u koliziji s njenim iskazom koji je dala ranije, tokom istrage u ovom predmetu i da se ona u iskazu konkretno izjasnila o okolnostima o kojima je svjedočila.

U prilog tome tužitelj je i pročitao dio iskaza, što je kod svjedokinje izazvalo dodatnu nelagodu.

Ona je svoju današnju zbunjenost i smušenost pravdala time da su joj tokom istrage postavljana direktna pitanja, pa joj je prema njenim riječima bilo lakše odgovarati, a Sudskom vijeću je kao razlog njenog navodnog nesnalaženja navela i to da je prvi put pred Sudom u svojstvu svjedoka, kao i da nije znala šta će biti pitana.

Međutim, kasnije tokom svjedočenja, svjedokinja je kazala da je u vrijeme davanja iskaza imala porodičnih problema i da je zbog toga iskaz dala tako što je ispričala sve o saznanjima koja je imala. A, svi prisutni danas u sudnici mogli su čuti da tužitelj Hasanspahić postavlja direktna pitanja ovoj svjedokinji poput onog “je li koverta koju je vidjela u kanti za otpatke bila zatvorena”, ali je svjedokinja uprkos tome tražila da je se ispituje “direktno”.

Advokat Kadrija Kolić, branitelj optuženog Josipa Barića prigovorio je na, kako on tvrdi, načinu na koji je sastavljena izjava ove svjedokinje, te je pokušao osporiti zakonitost te izjave, odnosno kompletnog iskaza.

Međutim, sama svjedokinja nije imala nikakav prigovor na način na koji je dala iskaz.

Tužitelj Hasanspahić ovu je svjedokinju pitao da li ju je on izložio nekom pritisku ili prijetnjama kada je davala iskaz, na što je ona odgovorila da nije.

Advokat Ermin Gačanović koji brani optuženog Hasana Dupovca, svjedokinju je pitao da li je ona vidjela ko je i kada bacio kovertu iz spisa Dženana Memića u kantu za otpatke, na što je ona kazala “ne sjećam se samog momenta”, a kada ju je Gačanović pitao da li je u vrijeme kada je ona vidjela plavu kovertu u kanti za smeće, na stolu pred Dupovcem bio spis Dženana Memića i da li je mogla vidjeti o kojem je spisu riječ, svjedokinja je kazala “da samo pretpostavlja”.

Na pitanje advokata Kadrije Kolića kako je došlo do toga da ona bude svjedokinja, M5 je odgovorila da je i ranije bila pozivana u Kantonalno tužilaštvo, a na Kolićevu sugestiju da njena izjava u Tužilaštvu BiH nije snimana, svjedokinja je kazala da je “bila zbunjena zbog svojih problema” i da se ne može sjetiti detalja, ali je potvrdila da je davanje njene izjave ranije u Tužilaštvu BiH potrajalo između ostalog jer je bila “pogubljena i optuženi je bio moj lični prijatelj”.

Advokat Kolić je kazao da “nije bitno” ko joj je prijatelj, međutim tužitelj Hasanspahić je pitao svjedokinju da opiše to prijateljstvo s Dupovcem , na što je ona kazala “ 10 godina smo radili zajedno i bili smo kao porodica”.

Senad Mešić, penzionisani službenik MUP-a KS-a svjedočio je danas o tome kako je on kao kriminalistički tehničar 2016. godine vršio uviđaj na mjestu događaja gdje je stradao Dženan Memić.

POSLIJEPONOĆNI UVIĐAJ

Iako su Dženan Memić i Alisa Mutap, sada Ramić na KCUS dovezeni oko 45 minuta prije ponoći, znači još uvijek je bio 8. Februar, Mešić je danas potvrdio da je on nakon dojave kako je kazao o saobraćajnoj nesreći u Velikoj aleji na Ilidži na uviđaj otišao 9. februara, odnosno da je tu noć bio u smjeni, ali da je na uviđaj otišao nakon ponoći.

Pojasnio je da je s vozilom i opremom otišao do Velike aleje, da tamo zatekao svoje kolege i tužitelja Kantonalnog tužilaštva Merisa Ćatu, te da su mu pojasnili da je bila saobraćajna nesreća, da ima povrijeđenih osoba, ali da on povrijeđene nije zatekao.

– Dobio sam dozvolu da počnem s dinamičkim pregledom mjesta događaja gdje sam pronašao tragove stakla, krvi, plastike i tragove boje. To lice mjesta nije bilo veliko, možda nekih 30-50 metara. Na zemlji je bila lokva krvi kao da je tu ležao povrijeđeni. Ostali tragovi krvi su bile kapljice, bilo ih je malo na zemlji i na ivičnjaku. Obilježio sam tragove koji su i fotografisani – ispričao je Mešić.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića da li je tokom uviđaja uočio tragove kočenja automobile, Mešić je odgovorio odrečno.

– Ne, nije bilo nikakvih tragova kočenja – kazao je Mešić dodavši da je nakon što je prikupio sve tragove, nakon toga ih je složio, a potom ih je ujutro, pojasnio je, predao magacioneru.

Mešić je potvrdio i da je on preuzeo odjeću Dženana Memića i Alise Mutap koju je u kesama s KCUS-a donio Josip Barić. Svjedok je ocijenio da je to moglo biti oko pola sata nakon što je obavio uviđaj u Velikoj aleji. Rekao je i da je odjeću preuzeo u prostorijama Saobraćajnih istraga, te da su tome prisustvovale njegove kolege i tužitelj, a o čemu je kako je pojasnio zapisnik napravio Safudin Škrijelj.

Ovaj svjedok je kazao da se sjeća da je bilo mnogo više odjeće od Dženana Memića, nego od Alise Mutap.

– Memić je imao patike, čarape, pantalone, potkošulju, pištolj s tri metka, a od Alise su bile pantalone i jakna – rekao je Mešić dodajući da je nakon toga uslijedilo pakovanje svih tragova koji su predate magacioneru, te je svjedok o svemu napravio izvještaj koji je uputio.

Član Sudskog vijeća Nenad Šeleda pitao je Mešića da li je među stvarima Dženana Memića pronađen novčanik, na što je on odgovorio da nije, a na pitanje sudije je li uz pištolj bio oružani list, Mešić je kazao da nije provjeravao.

Sudiju Šeledu je zanimalo da li je u pištolju koji je bio u stvarima Dženana Memića metak bio u cijevi, a svjedok je kazao da nije, te da su meci bili u okviru, a ne u cijevi.

Sudija je pitao i da li je pištolj vještačen, na što je svjedok kazao da to radi druga služba, po naredbi tužioca i da on to ne zna. Šeleda je svjedoka pitao i da li je neko poslije njega išao prikupljati dokaze s lica mjesta, na što je svjedok kazao “da ne zna”, ali da je tu noć neko išao, on je ocijenio da bi to opet bio on jer je bio dežurni.

Rekao je da je sve popisano, upakovano i da je sačinio izvještaj o poduzetim radnjama, koji kazao je da ide prvo šefu na potpis, a potom načelniku i dalje gdje treba. Kazao je da zna da je “to otišlo dalje na vještačenje, a gdje, šta i kako, on dalje ne zna”.

Advokat Hasana Dupovca, advokat Gačanović pitao je svjedoka je li on siguran da je 9. februara vršio uviđaj ili je to bio 8. februar.

Svjedok je pojasnio da je dojavu od dežurnog operativnog dobio poslije ponoći i da je to već bio 9. februar.

Na pitanja Gačanovića da li ga je Dupovac zvao prije, tokom ili nakon uviđaja, kako bi na njega eventualno vršio neki utjecaj, svjedok je odgovorio da nije.

Na pitanja Kadrije Kolića, advokata Josipa Barića, da li je iko od njega tražio da neki dokaz sakrije, pogrešno evidentira ili slično, odgovorio je da “nije “ i da on to može samo za sebe reći.

Upitan da li je tužilac Ćato imao zamjerke na rad Josipa Barića, svjedok je kazao da “to veče nije.”

Danas je svjedočio i Fahrudin Keleta, uposlenik MUP-a KS, koji je u noći kobnoj za Dženana Memića radio kao pomoćnik šefa smjene Policijske uprave Ilidža. On je rekao da se te noći javio na telefon povezan direktno sa Operativnim centrom iz kojeg su ga obavijestili da je u Velikoj aleji udaren pješak i da pošalje patrolu.

Ispričao je da je na mjesto događaja upućena najbliža patrola, te da se i on, sa kolegom Nerminom Halilovićem, uputio na mjesto događaja.

Dalje, nastavio je ovaj svjedok, usput ga je zvao šef smjene i rekao mu da ode po komandira saobraćajne jedinice Samira Mujagića koji je bio u Sokolović Koloniji i nije bio na dužnosti, što je on i učinio, ostavivši Halilovića na mjestu događaja.

Tada je, kazao je ovaj svjedok, vidio patrolu policije, a povrijeđeni su već bili odvezeni na KCUS.

Kaleta je kazao da je na licu mjesta vidio tragove krvi i komadiće stakla, kao i da je “sipila neka kišica”, te da su njegove kolege pokrivale te tragove nekim kartonima da ih zaštite.

Kada se drugi put vratio, zajedno sa Mujagićem, tu je već bila uviđajna ekipa i tužilac Meris Ćato, sa kojim je, kako je naveo, ispušio cigaretu i nakon otprilike pet minuta i otišao, odnosno vratio se na radno mjesto.

Kazao je i da je na kraju smjene popunio dnevnik događaja, sa kraćim opisom šta se dogodila, kad i šta je poduzeto, a da je njegov kolega sačinio detaljniji izvještaj za bilten dnevnih događaja.

Suđenje se nastavlja 10. marta

Ovaj svjedok tvrdi da se već tu noć “tražio neki kombi, provjeravalo se, išlo se u Hrasnicu, Sokolović Koloniju i na Stojčevac”, kao i da je bila informacija “da neko od Roma ima takav kombi”.

Na pitanje tužitelja Dubravka Čampare je li spominjano ime Ploskić, kazao je da “misli da jeste”.

Na pitanja Gorana Dragovića, advokata optuženih Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić, jesu li oni te večeri uložili sve kapacitete da otkriju šta se desilo, kazao je da jesu, te da su “otišli i korak dalje, isto kao da su znali da će biti fatalna posljedica”.

Potvrdno je odgovorio na pitanje advokata Gačanovića da su sve patrole na terenu tragale za nekim vozilom, ne samo zelenim, već su “bile razne informacije”.

– Sjećam se da je jedna od njih bila i za taj zeleni kombi – rekao je Keleta.

Suđenje će biti nastavljeno 10. marta, za kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka Tužilaštva BiH, od čega su dva sa mjerama zaštite.

Inače, za razliku od većine svjedoka Tužilaštva BiH koji su ili puni suosjećanja u vezi sa stradanjem Dženana Memića pa njihova svjedočenja često prate vidljive emocije tuge kada govore o dešavanjima nakon Dženanove smrti, Alisa Mutap Ramić, nema taj problem, jer sudeći po njenom stalnom smijanju ispred zgrade Suda BiH uoči početka suđenja ili u pauzama ročišta u ovom predmetu, ona je uvijek dobro raspoložena.

Naravno da svako ima pravo na dobro raspoloženje, ali kada se osoba koja je jedini svjedok dešavanja u noći prije šest godina kada je ugašen jedan mladi, nevini život svih ovih godina ne otkriva šta se desilo te noći, a u procesu koji bi to trebao otkriti se smije, onda je je to najblaže rečeno nepoštivanje porodice i svih onih koji se smrt Dženana Memića itekako tiče.

Pored Zijada Mutapa i Alise Mutap, udate Ramić, u ovom predmetu optuženi su i Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović.