Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

68 osoba

Prve izbjeglice iz Ukrajine stigle u Sloveniju

ukrajina-izbjeglice (2)

Vlada Slovenije je uspostavila pozivni centar u kojem će stručnjaci iz različitih oblasti pružati informacije o pomoći Slovenije građanima Ukrajine

U Logatec, grad smješten 25 kilometara jugozapadno od Ljubljane, glavnog grada Slovenije, stiglo je 68 izbjeglica iz Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno vlasti su objavile kako mnoge opštine prikupljaju pomoć za Ukrajinu, a osnovan je i Call centar za informacije o pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

Naime, Vlada Slovenije je uspostavila pozivni centar u kojem će stručnjaci iz različitih oblasti pružati informacije o pomoći Slovenije građanima Ukrajine. U međuvremenu su u Logatec stigle prve izbjeglice među kojima je značajan broj djece.

Tako je Slovenija sinoć u smještajnom centru u Logatecu primila 68 izbjeglica iz Ukrajine, od čega 38 djece. Članovi su fudbalskog kluba, smješteni su u renoviranom dijelu centra, a biće im obezbijeđena sva neophodna materijalna njega, ishrana i zdravstvena zaštita, rekla je direktorka Kancelarije za zbrinjavanje i integraciju migranata Katarina Štrukelj.

Zajedno sa djecom u grupu su stigli i treneri, pratioci i neke majke sa djecom. Grupa nije zatražila međunarodnu zaštitu.

Prema riječima Štrukelj, članovi fudbalskog kluba žele da igraju fudbal, pa su kontaktirali Fudbalski savez Slovenije, gdje su tvrdili da će djeci omogućiti da treniraju i prave prijateljske utakmice.

Pristigle izbjeglice smještene su u renoviranom dijelu centra u Logatecu, koji će ubuduće služiti za smještaj najugroženijih grupa, odnosno maloljetnika bez pratnje, objasnila je Štrukljeva.

Istovremeno je odbacila sve navode da su izbjeglice nezadovoljne smještajnim kapacitetima.

“Prostori su potpuno novi i bitno je da im Slovenija pruži zaštitu i da su ovdje sigurni”, naglasila je Štrukelj.

Kako je rekla, Kancelarija za zbrinjavanje i integraciju migranata aktivno je uključena u pomoć građanima Ukrajine. U nedjelju su postavili i telefonski broj, koji je dostupan za sva pitanja građanima Ukrajine i onima koji žele pomoći. Ovog puta su, prema njenim riječima, postavili i call centar, gdje su 24 sata na raspolaganju za sva pitanja, već su primili 400 poziva. Web stranica nudi i odgovore na najčešća pitanja, uključujući regulisanje statusa državljana Ukrajine, regulisanje ulaska u zemlju i procedure za priznavanje međunarodne zaštite.

Predstavnici Ureda su se sastali i sa nevladinim organizacijama koje su, prema riječima Štrukla, veoma dobro organizovane i uspostavile mrežu volontera koji će pružati pomoć u pružanju psihosocijalne zaštite i distribuciji materijalne pomoći.

U narednim danima očekuju porast broja izbjeglica iz Ukrajine, jer su već obaviješteni da su na putu.

U smještajnom centru u Logatcu ima mjesta za 300 osoba, ali im se, prema riječima Štrukljeve, ovih dana obraćaju i pojedinci koji nude privatni smještaj. Razgovara se sa privatnicima koji nude ovakve vrste smještaja, kao i sa pojedinim opštinama, uključujući primorske opštine, opštinu Logatec i opštinu Velenje, koja već ima iskustva u zbrinjavanju izbeglica.

Pojedini građani se odlučuju i za organizovani prevoz lica u potrebi. Štrukelj poziva sve one koji se na to odluče da se prvo jave u svoju kancelariju, gdje će im biti pružene sve potrebne informacije o ulasku i daljem boravku državljana Ukrajine u Sloveniji.

Pomoć ukrajinskim izbjeglicama priprema se u dva pravca u Ministarstvu za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, objasnio je ministar rada Janez Cigler Kralj.

Za djecu i adolescente bez pratnje pripremljeno je oko 80 smještaja u kriznim centrima za djecu i adolescente. O njima će, kako je rekao, biti sveobuhvatno zbrinuto i trudiće se da što više ublaže njihovu nevolju.

Za odrasle, međutim, traže rješenja kako im omogućiti što brži ulazak na tržište rada, ako je to njihova želja. To je inače moguće tek nakon dobijanja statusa izbjeglice.

“Niko ne može zamisliti nevolju i bol ljudi koji pate od agresije na Ukrajinu. Brza i efikasna pomoć je ključna”, dodao je Cigler Kralj.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs najavio je prije nekoliko dana u Briselu da je Slovenija spremna prihvatiti do 200.000 ukrajinskih izbjeglica.