Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liz Truss

Britanska ministrica: Zapad treba osakatiti rusku ekonomiju, Putin mora izgubiti

liz truss

Ona je rekla da Velika Britanija i njeni saveznici imaju dva jasna cilja u vezi sa Putinovim potezom u Ukrajini

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss poručila je kako Zapad treba da osakati rusku ekonomiju kako bi osigurao neuspjeh ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moramo se uvjeriti, kao što sam rekla, da je ruska ekonomija osakaćena tako da nije u stanju da nastavi da finansira Putina i njegovu ratnu mašinu. Moramo osigurati da Putin ne uspije u ovom užasnom poduhvatu i da njegove ambicije ne idu dalje“, rekla je ona u LItvaniji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegama iz Estonije, Letonije i Litvanije.

Truss je posjetila Litvaniju kako bi prenijela podršku Ujedinjenog Kraljevstva trima baltičkim državama, za koje je rekla da razumiju situaciju u Ukrajini jer su dugo živjele u sjeni “ruske agresije“.

Ona je rekla da Velika Britanija i njeni saveznici imaju dva jasna cilja u vezi sa Putinovim potezom u Ukrajini.

“Prvo, Putin mora da izgubi u Ukrajini. Pomažemo Ukrajini da se odbrani, naše odbrambeno oružje sada se koristi za zaustavljanje ruskih tenkova, ali moramo učiniti više. Drugo, moramo obuzdati ovu agresiju. Jačamo istočni bok NATO-a i podržavamo evropsku sigurnost kroz Zajedničke ekspedicione snage predvođene Velikom Britanijom“, kazala je Truss.

Pozdravljajući antiratne proteste u Rusiji, Truss je rekla da ne vjeruje da Putin govori u ime ruskog naroda.

“Ono što smo vidjeli tokom prošle sedmice je da neki vrlo hrabri ljudi u Rusiji protestuju, ustajući protiv režima. I moramo se pobrinuti da im dostavimo informacije o tome šta se zapravo dešava. Mnogo je teže kontrolisati informacije u svijetu društvenih medija“, zaključila je Truss.