Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teočak i Sapna

Već su 30-ak sati bez struje i vode, ne zna se kad će je dobiti

FOTO: Fena

Ekipe su na terenu, kvar je lociran – nije poznato kada će dobiti električnu energiju

Kompletna područja općina Teočak i Sapna od jučer u 9.00 sati ostala su bez snabdijevanja električnom energijom. Posljedično su ostali i bez snabdijevanja vodom, a još uvijek ne znaju kada će biti otklonjen kvar i kada će dobiti električnu energiju.

– Prvo je bio problem sa lociranjem kvara na delekovodu i prema posljednjim informacijama kvar je u rejonu Kalesije. Građani, naravno, negoduju, jer mnogi od njih se spremaju za zimu, pune zamrzivače… Sve to će propasti ako ubrzo ne dođe električna energija. Imamo problem i s vodosnabdijevanjem jer postrojenja nemaju električnu energiju tako je ugroženo i ono što je zasijano – kaže za Fenu Tajib Muminović, načelnik Općine Teočak.

Problem sa snabdijevanjem električnom energijom u Teočaku i Sapni nije od jučer. Čak su za jednu Novu godinu ostali bez napajanja, a nakon toga su održane tematske sjednice općinskih vijeća, tražilo se rješenje.

– Imamo rješenje da se spojimo dalekovodom na mrežu Elektroprivrede RS u Priboju. To je nekih kilometar – dva razdaljine i u ovakvim slučajevima imali bi alternativu. Prije dvije godine smo to pitanje pokrenuli, Elektroprivreda RS nema ništa protiv, ali se nismo pomakli. U tom slučaju bi i nama, ali i mještanima Priboja taj dalekovd služio kao alternativa – kaže Muminović.

Prema posljednjim informacijama ekipe Elektrodistribucije Tuzla su na terenu, kvar je lociran na nepristupačnom terenu i nije poznato kada će Teočak i Sapna dobiti električnu energiju. Poslije nedavnih elementarnih nepogoda i nestanak električne energije dodatno je usložnio tešku situaciju građana i građanki na tom području.