Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada rs

Veće kazne za građane koji krše propisane mjere

MUP-RS-policija

Poštivanje zaštitnih mjera u RS-u kontrolisaće inspektori, komunalni policajci i policajci

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas, na sjednici održanoj u Banjaluci, prijedlog Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

“U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom po pitanju pojave i širenja virusa SARS-CoV-2 i oboljenja uzrokovanog ovim virusom – COVID 19 u RS-u, a uzimajući u obzir ozbiljnost situacije i važnost poštivanja propisanih mjera sa aspekta javnog zdravstva i zaštite zdravlja stanovništva, uređuje se preduzimanje opštih, posebnih i vanrednih mjera utvrđenih važećim Zakonom u slučaju proglašenja vanrednog stanja, kao i mogućnost preduzimanja vanrednih mjera i nakon prestanka vanredne situacije ili vanrednog stanja. Propisuje se i nova mjera u vršenju inspekcijskog nadzora, te se propisuje nadležnost vršenja nadzora Ministarstvu unutrašnjih poslova i komunalnoj policiji u dijelu koji se odnosi na korištenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama i uvećavaju se iznosi novčane kazne za učinjeni prekršaj odgovornom licu u pravnom licu, preduzetnicima i fizičkim licima”.

Vlada RS prihvatila je i prijedlog Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

“S obzirom da je u RS na snazi vanredno stanje, a zbog aktuelne epidemiološke situacije u RS i širenja virusa korona (SASR-CoV-2), u određenim jedinicama lokalne samouprave je onemogućen rad stručnih komisija za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, a koje su nadležne za utvrđivanje visine tjelesnog oštećenja kod djece. Samim tim je trenutno onemogućeno priznavanje prava na ličnu invalidninu djeci sa smetnjama u razvoju do 18 godina odnosno sprovođenje važećeg Zakona o socijalnoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovim Zakonom propisano da se iznos prava na ličnu invalidninu određuje u zavisnosti od utvrđene visine tjelesnog oštećenja, a visinu tjelesnog oštećenja za djecu do 18 godina utvrđuje stručna komisija za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Vlada RS pristupila je prijedlogu donošenja Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojom se propisuje mogućnost utvrđivanja tjelesnog oštećenja za djecu do 18 godina po propisima kojima se uređuje medicinsko vještačenje u penzijskom i invalidskom osiguranju, a samim tim i ostvarivanje prava na ličnu invalidninu navedenih lica. Sva djeca koja su pravo na ličnu invalidninu koristila do 1. januara već imaju od organa vještačenja utvrđenu visinu tjelesnog oštećenja po propisima kojima se uređuje medicinsko vještačenje u penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Ovom uredbom se propisuje da se na osnovu tako utvrđenog tjelesnog oštećenja tim licima može priznati pravo na ličnu invalidninu privremenim rješenjem, a da će im se, nakon okončanja postupka i utvrđivanja visine tjelesnog oštećenja od strane stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, priznati pravo na ličnu invalidninu u iznosu koji im pripada po tako utvrđenoj visini tjelesnog oštećenja, odnosno da će im se priznati razlika u iznosu prava”, navodi se u saopštenju.

I djeca koja do sada nisu bila korisnici prava na ličnu invalidninu, a koja podnesu zahtjev za priznavanje prava u skladu sa ovom uredbom, mogu ostvariti pravo na ličnu invalidninu na osnovu visine tjelesnog oštećenja utvrđene po propisima o medicinskom vještačenju u penzijskom i invalidskom osiguranju, do okončanja postupka.

Ovom uredbom se omogućava da djeca ostvare pravo na ličnu invalidninu i prije okončanja postupka i utvrđivanja visine tjelesnog oštećenja od strane stručne komisije, tako da ne budu uskraćena za navedeno pravo zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Vlada RS prihvatila je i prijedlog Uredbe sa zakonskom snagom o prihvatanju zaduženja entiteta prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje “Hitnog projekta COVID-19 za BiH”.

“Svrha projekta je prevencija pojave dodatnih slučajeva zaraze, organičavanja lokalne transmisije, strategija ograničavanja, kao i pozitivan uticaj na lica u stanju socijalne potrebe. Kroz aktivnosti obuhvaćene Projektom biće obuhvaćeno jačanje u oblasti zdravstvene zaštite i socijalne zaštite, ali i jačanje u oblasti veterinarske zaštite, podrška zaštiti životne sredine i opremanju laboratorija za brzo utvrđivanje uzročnika COVID-a 19, kao i dezinfekcija i asanacija kontaminiranih površina. Prijedlogom uredbe prihvata se zaduženje RS prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za realizaciju ‘Hitnog projekta COVID-19 za BiH’ u iznosu od 13.240.100 eura, pod povoljnim kreditnim uslovima, sa rokom otplate od 32 godine, uz period odgode plaćanja od sedam godina”, navodi se u saopštenju.