Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jablanica

Večeras protest u znak podrške Enisi Klepo, pretučenoj radnici hotela Jablanica

Enisa Klepo
FOTO: Facebook / Fena
Enisa Klepo

Javnost je također šokirana i odlukom Tužilaštva HNK da nakon 48-satnog policijskog zadržavanja Amir Džafić bude pušten na slobodu

Brojna udruženja iz Mostara, Konjica, Jablanice i Sarajeva najavile su za danas u 18 sati masovne proteste u Ulici Doljanka u Jablanici.

Protesti su najavljeni kao znak podrške Enisi Klepo, dojučerašnjoj zaposlenici Hotela Jablanica koju je fizički napao vlasnik hotela Amir Džafić, ali i kao podrška svim ženama koje su žrtve nasilja.

Zvaničan poziv na proteste objavilo je Udruženje Dignitet.

“Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava”, navode u saopćenju.

“Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu sa Zakonom.”

Podsjetimo, Enisa Klepo je tražila da joj poslodavac isplati posljednju plaću jer je planirala dati otkaz, ali je umjesto novca doživjela brutalan napad.

Brutalno ju je pretukao vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić.

“Oko na kojem sam zadobila dva preloma se oporvalja, dobro je. Naravno, mora proći par kontrola. Ja se osjećam dobro. Nekad ovako nekad onako, ali ali borim se, trudim se da izađem pozitivna i jača”, kazala je Klepo za TV N1.

“Oporavak će trajati 10-15 dana. Izbjegla sam operativni zahvat jer kada sam hospitalizirana mislili su da to bez operacije i plastičara neće moći proći, ali imam čvrste kosti lica te nije došlo do velikih i dubokih preloma. To su mali prelomi koje će zarasti sami od sebe. Imam terapiju, koristim kapi, mast”, dodala je Klepo.

Javnost je također šokirana i odlukom Tužilaštva HNK da nakon 48-satnog policijskog zadržavanja Amir Džafić bude pušten na slobodu, uz obrazloženje da “nije bilo zakonskih razloga za predlaganje pritvora”.