Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras prva teravija, sutra prvi dan ramazanskog posta

BiH

mubarek-noc-1

Uprava za vjerske poslove obavještava vjernike da, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, sa akšam-namazom, u petak 26. maja 2017. godine, nastupa mubarek mjesec ramazan, a prva teravija klanjat će se po vaktiji Rijaseta Islamske zajednice u petak navečer, dok je prvi dan posta u subotu 27. maja 2017. godine.

U islamskom kalendaru mjesec ramazan je najodabraniji mjesec u godini, u kojem se djela višetruko vrednuju i nagrađuju, vrijeme posta, pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. To je mjesec početka objave Kur'ana, blagoslovljenih dana i noći, bitke na Bedru, oslobođenja Mekke i Lejletu-l-kadra. Mjesec u kojem se desilo povezivanje Neba i Zemlje, duhovnog sa materijalnim. To je mjesec spoznaje, duhovnog i intelektualnog uzdizanja čovjeka-muslimana.

S tim u vezi, Uprava za vjerske poslove svim muslimanima, čestita nastupajući mubarek mjesec, sa dovom Uzvišenom Gospodaru da nam pomogne da nastupajuće mubarek dane ispostimo u zdravlju, rahatluku, porodičnom i džematskom miru i sigurnosti, nadajući se Allahovoj milosti, oprostu i nagaradi.

Vaktija