Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tadić: Karamatić predstavio zadatak komisije na pogrešan način

tadic-ognjen

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izjavio je Srni da je delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić zbunio javnost u BiH predstavljajući na pogrešan način zadatak privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH.

“Nije to komisija za saslušanje ministra /inostranih poslova BiH Igora/Crnatka, nego je riječ o komisiji koja se bavi međunarodnim položajem BiH. Delegat Karamatić ima lični negativni odnos prema Crnatku, a Dom naroda nije donio odluku o formiranju komisije da bi saslušavao samo ministra inostranih poslova BiH, niti da bi se bavio pitanjem službenih putovanja”, rekao je Tadić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda je naglasio da je iz samog naziva komisije, koja će biti konstituisana u ponedjeljak, 29. maja, u Sarajevu, jasno šta je njena nadležnost, a to je utvrđivanje trenutnog međunarodnog položaja BiH.

Tadić je napomenuo da bi komisija trebala da sasluša i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, specijalnog predstavnika EU Lars-Gunara Vigemarka, te sve važnije osobe koje učestvuju u kreiranju međunarodne pozicije i imidža BiH.

“Delegat Karamatić je očigledno zbog svog ličnog negativnog odnosa prema ministru Crnatku javnosti dao izjavu koja nije vezana za mandat ove komisije. Ako ima problema sa putovanjima ministra Crnatka ili nekog drugog iz Ministarstva inostranih poslova BiH, to je posao kojim će se baviti Glavna služba reviziju BiH, a ne parlamentarne komisije”, dodao je Tadić.

Na pitanje Srne kako komentariše činjenicu da je na službena putovanja u MIP-u BiH potrošeno više od dva miliona KM, on je rekao da to treba uporediti sa nekim ranijim periodima i mandatima drugih ministara, sa ministrima zemalja iz okruženja i nivoa aktivnosti MIP-a, pogotovo kada je riječ o intenziviranom evropskom putu zemlje, i na osnovu toga procijeniti opravdanost troškova.

“Komisija koju je formirao Dom naroda niti može, niti će se baviti tim. Delegat Karamatić je jednostavno zbunio javnost i iskoristio priliku za svoj sukob s Crnatkom da to predstavi na takav način”, kaže Tadić.

Tadić, koji će biti u ovoj komisiji, potvrdio je svoje prisustvo na konstituisanju privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH. U komisiji će biti i Bariša Čolak, Sakib Softić, Nebojša Radmanović, Fahrudin Radončić i Mario Karamatić.

Delegat Karamatić je ranije rekao da će prvi put u istoriji Parlamentarne skupštine BiH biti formirana komisija za saslušanje jednog ministra na nivou BiH.

“Više od dva miliona KM potrošeno je na putovanja, kreditni rejting nam je u smeću, BiH nikada lošije nije stajala na međunarodnom planu, tako da će morati i na to da odgovori. Ako ste ministar inostranih poslova ne znači da cijeli mandat morate boraviti van zemlje”, rekao je Karamatić za RTRS.